Boerkini? Yummie!

KnipselIneens schrik ik wakker met het idee iets essentieels gemist te hebben. En inderdaad, er woedt al geruime tijd een felle discussie over de boerkini. Die gaat zelfs zo ver dat Frankrijk – dat suffe land met die eigenaardige mix van vrijheid, gelijkheid, broederschap, slap lullende pseudo-intellectuelen en apert proto-fascisme – dat ding al dan niet constitutioneel legaal heeft verboden. Waarom wordt me niet duidelijk. Iedereen weet, zoals ik al eens eerder stelde (18+!), dat boerka’s en boerkini’s waanzinnig sexy zijn en dat de dames eronder vaak helemaal in hun blote bipsen plegen rond te lopen. Een verbod is dus erg conservatief, ouderwets en on-erotisch als je het mij vraagt.

Ik geef toe dat ik boerkini’s graag zie op de stranden. Het lijken me praktisch wel ondingen en zelf zou ik er vanaf blijven als vrouw zijnde. Maar gelukkig ben ik geen vrouw en hoef ik me niets af te vragen over mijn badkleding. En hoe mijn dame erbij loopt op een warm en recreatief moment zal me gevoeglijk worst zijn. Alhoewel, dat is niet helemaal waar. Naast mijn volledig persoonlijke voorkeur voor veel huid en bloot merk ik toch een stiekem aanwassende charme voor de boerkini. Ik zal het mijn mevrouw echter niet aandoen om wat haar kleding betreft een verzoeknummer in te dienen. In het algemeen vind ik dat al niet gepast, want zij moet zich goed voelen in wat ze draagt (of niet). Daar heb ik niets mee te maken. Maar bovendien, de zedenmeester uithangen over wat mijn dame wenst aan te trekken is al helemaal een ver van mijn bed show.

De doorsnee Arabisch-georiĆ«nteerde vrouw heeft de luxe van de keuze geloof ik minder, wat wel de reden zal zijn voor alle commotie. Het idee is dat die dames een boerkini dragen omdat ze dat van hun mannen en imams moeten. Wat ik zelf echter op tv in interviews zie, is dat de boerkini-dames het zelf verkiezen. Dus wat is daar precies mis mee? Daar is geen vechtpartij op het strand voor nodig en een verbod is dan natuurlijk helemaal onzinnig. Is het soms de Boerkarabische sneer naar de losse westerse zeden die de westerling zo tergt? Dat laatste vind ik dan vooral erg leuk, want het mag best wel eens gezegd worden dat “onze” zeden en gewoonten niet maatgevend hoeven te zijn; in ieder geval niet voor iedereen.

nunsatseaIk zie kandidaat Tweede Kamerlid Sylvana Simons vandaag in de krant zeggen dat “de boerkini de ultieme uiting van emancipatie, participatie en, in de taal van de gevestigde politiek, integratie” is. Ik moet haar – ondanks haar lidmaatschap van de meest debiele en volstrekt overbodige “politieke” huilebalkpartij DENK – misschien wel een beetje gelijk geven, waarbij ik overigens niet verwacht dat haar sentiment breed gedragen wordt.

Voor een boerkiniverbod op de Nederlandse stranden ben ik dus voorlopig niet bang. Daar zijn “wij ” dan toch net een tikkie te nuchter voor. En andersom, zouden we – in lijn met de plaatselijke zeden – op Tahiti onze vrouwen verplichten om topless in een omslagdoekje rond te lopen? Hoe aantrekkelijk dat idee ook is, ik denk dus van niet.


UPDATE 6-9-2016: Lees het tegengeluid van Darya Safai, die de boerkini niet in dezelfde adem als vrouwenrechten te verdedigen vindt .

Een Iers Apple-tje voor de dorst: 13 miljard Euro
Minder TTIP? Gaan we regelen...