Dag Zwarte Piet

mondriaanpiet

Piet Mondriaan Piet

Zwarte Piet is verleden tijd. Dat is de verdienste van een dame uit Amerika die via de VN succesvol de racismekaart heeft getrokken tegen ons traditionele volksfeest. Ik begin me af te vragen of we niet eens in Amerika moeten gaan kijken of daar schendingen van gelijke orde plaatsvinden, zodat we daar een aardige knuppel in het hoenderhok terug kunnen gooien. Ze zullen er vast wel zijn, feestjes waarbij de plaatselijke inboorlingen van het Amerikaanse continent worden neergezet als onderdrukten of anderszins uitgebuite zielen. Of andersom: een gelegenheid waarbij een van de figuranten direct naar een achtergestelde groepering in de samenleving of naar een minder jofele periode uit de geschiedenis verwijst.

Laatst las ik dat in Amerika de actrice Hillary Duff haar excuses heeft aangeboden omdat ze met Halloween in een “Pilgrim Father’s” kostuum had gelopen, geflankeerd door haar vriend, die er als een mediagenieke “Indiaan”, compleet met hoofdtooi, bijliep. Vanwege het wrange verleden van die toenmalige economische immigranten uit het verarmde en door despotisme geplaagde Engeland van begin 1600, vond ze het achteraf nodig om lucht te geven aan haar politieke correctheid. Van mij had het niet gehoeven. Die Pilgrim Fathers zijn nu eenmaal een onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis. Zulke verwijzingen, zoals op veel volksfeesten over de gehele wereld voorkomen, moeten kunnen. Veel vrouwen die aan het Braziliaanse Carnaval meedoen bijvoorbeeld, lopen er [Opletten: 18+ bijna of geheel naakt 18+] bij. Die traditie is ook geworteld in een duister verleden. Het is toch niet te hopen dat die referentie ooit uit het feestende straatbeeld verdwijnt omdat het door een stevige golf anti-vrouwenbloot-feminisme wordt overspoeld? Het zou een stuk saaier worden zonder al die schommelende Braziliaanse schonen met hun onbedekte Brazilians. Ik maak me sterk dat ze daar onder geen beding een Zwarte-Piet-manoeuvre van de VN zouden tolereren.

Een carnaval-vierder met nazi-uniform wordt tegenwoordig publiekelijk gecorrigeerd, terwijl Harry Mulisch daar toentertijd – ik meen in de jaren 1970 tijdens een boekenbal – aardig ongeschonden mee weg kwam. Er is in termen van gevoeligheid voor allerlei discriminatie en racisme – twee voor de gewone sterveling al moeilijk uit elkaar te houden begrippen – in de laatste paar jaar aardig wat veranderd in dit land. Waar Mulisch (en Hermans – zie hieronder) zich nog rustig als fouterikken konden kleden ter gelegenheid van een jaarlijks terugkerend feestje met een hoog mediaprofiel, zo kun je tegenwoordig nog geen gekleurd sterretje meer opplakken vanwege de dreigende associatie met die gevreesde nazi classificatie-methode. Het is niet zo lang geleden een bekend merk nog overkomen met een onschuldig bedoelde kinderpyjama.

Ik zet zo mijn vraagtekens bij het achteraf herschrijven van onze geschiedenis en haar mate van zichtbaarheid in onze huidige cultuur. Zwarte Pieten weg? Dan ook de Paul Krugerpleinen en alle andere naar kolonialisme riekende straatnamen. Bestaat de Generaal Spoor Kazerne eigenlijk nog? Als al die verwijzingen moeten verdwijnen, dan zijn we nog wel even bezig. En wie bepaalt dat eigenlijk allemaal? Krijgen we een speciale politie voor dat soort aangelegenheden, vol met mannen en vrouwen die met een stevig MBO-diploma achter de riem moeten gaan bepalen wat wel of niet discrimineert op de foute manier? Ik dacht dat DENK met zoiets was gekomen laatst, maar ik vind dat idee zo belachelijk dat ik zelfs die club van hersenweke beroeps-allochtonen niet zomaar iets dergelijks wil aanwrijven. De geruchten zijn echter hardnekkig.

naziz

Het Boekenbal, ergens in 19-zoveelen-70 met Mulisch en Hermans in bijzonder foute uniforms. Ik wil niets zeggen, maar Harry’s neus contrasteert uiterst detonerend met zijn SS-pet.

Ik wil geen christenhonden wakker maken, maar de bijbel is in het algemeen aardig racistisch en wat het Nieuwe Testament betreft antisemitisch in het bijzonder. Het is precies daar waar de joden de schuld van de dood van Jezus in de schoenen geschoven krijgen, op basis waarvan de katholieken hun eeuwenoude Jodenhaat baseerden. Gaan we daar dan eindelijk ook eens wat aan doen? Het zou een stunt zijn om de VS bij de VN aan de schandpaal te nagelen voor haar ongezonder hang naar dat politiek heel erg foute boek, maar ook hier in de Nederlandse “bible-belt” zijn er ruimschoots gegadigden voor een aanklacht.

Amerika krijgt wat het verdient: Trump dus.
Sylvana Simons: zeikwijf & huilebalk met veel te lange tenen