Red de democratie: stemmen verplicht!

Sommige dingen moet je afdwingen, zoals daar zijn het donorschap, belastingen betalen, sociaal aanvaardbaar gedrag en stemmen. Er zijn geluiden in dit land dat er hier minstens twee genoemd worden die omstreden zijn, maar daaraan heb ik bips. Leuker kunnen we het niet maken, beter wel.

Noam Chomski had me er al eens op gewezen dat de neofascisten, populisten en ander vullis geaccepteerd moeten worden als reguliere bijeffecten van de democratie en de vrijheid van meningsuiting. Ik ben het tandenknarsend met hem eens, zij het dat ik emotioneel liever een verbod voor beide had gezien. Daar beginnen dan gelijk de problemen, want op grond van mijn politieke “leaning” en mijn humanitaire preferenties moet ik hetzelfde stellen over neoliberalisme, het gebruik van fossiele brandstoffen, het eten van vlees, de niet-duurzame extractie van grondstoffen en het intellectuelengedweep met André Hazes.

remainOp een iets serieuzere toon: als in Groot Brittannië de gang naar de stembus verplicht was geweest dan hadden ze daar nu niet met een slechts door een kleine groep – vooral oude – mensen gedragen Brexit gezeten. We kunnen er hier nu nog om lachen, maar we hebben in Nederland net een schampschot gekregen met dat suffe referendum over het Oekraïense associatieverdrag. De volgende gelegenheid gaat zich binnenkort voordoen. We krijgen verkiezingen waarin wat de peilingen betreft Wilders als een drol in zeewater langzaam naar de top aan het drijven is. Als dat zo doorgaat en de stemmingsopkomst valt wat ongunstig uit, dan hebben we straks een uitslag die Wilders zo aan een (door hemzelf ongewilde) regeringsmeerderheid helpt. Willen we dat? Nee, natuurlijk niet en niet in de laatste plaats omdat we dan voorlopig vleugellam zullen zijn. Niet alleen Wilders wil niet regeren, ook alle andere partijen blijven zo ver van hem vandaan als ze hem kunnen gooien. En dat gedooggeneuzel van hem is ons land ook meer dan zat.

Ik ben dus voor stemplicht, hoe dwingend dat ook moge klinken. Ik kan langzamerhand een inventarisatie gaan doen van de onlinkse ideeën die ondanks mijn sociaal-anarchistische inslag toch door beginnen te schijnen: de sociale dienstplicht, stemplicht, verplichte vaccinatie en donorschap en er zullen er ondertussen wel meer op dit blogdingetje te vinden zijn. Wat die stemplicht betreft is het te verwachten dat we een keer zullen verzuchten “dat die toch beter was geweest dan die electorale vrijblijvendheid, dan hadden we nu niet met een populistische verkiezingswinnaar gezeten die alleen door de proleten onder ons gedragen wordt.” Het is net zoals die donorweigeraars die zelf een keer bloed of organen nodig hebben, die ze dan lekker niet gaan krijgen (als ik het voor het zeggen had).

De ongewenste verkiezings-situatie is dus te voorkomen, zij het niet voor de eerstvolgende ronde van 2017. Voor zover ik weet staat de stemplicht ook niet op de rol voor de volgende grondwetswijziging, maar daar zou ik – en dit is een authentieke wens – naast kunnen zitten. Als het gehele electoraat zou stemmen dan vallen volgens mij de verhoudingen beter uit dan wanneer slechts item-interest-groepen zich naast de traditiestemmers effectief laten mobiliseren. Wat dat aangaat heb ik voor het Nederlandse gemiddelde kennelijk nog hoop.

Jammer, het CETA misbaksel is getekend
Visueel gestimuleerde zelfseks (18+!)