Republikeins Amerikaanse logica: Meer Vuurwapens!

gunsAls ik lees dat de gerenommeerde Republikeinen zich van Trump afkeren vanwege zijn badinerende attitude de afgelopen dagen tegenover de ouders van een omgekomen Amerikaanse militair, dan denk ik al gauw dat ze toch niet helemaal van hun intelligentie los zijn, deze rare snuiters. De grote rijke jongens van die faculteit onthouden Trump zelfs de noodzakelijke campagnefondsen. Ze willen die Trump eigenlijk niet, maar ze kunnen ook de stekker niet uit de verkiezingen trekken. Als ze dat doen dan gaat Hillary Clinton straks onuitgedaagd het Witte Huis in, wat de blamage voor de vastgelopen Amerikaanse politiek wel zo ongeveer compleet zou maken.

Maar dan komt die onvermijdelijke deceptie. Het was me al lang duidelijk dat de Republikeinen het sterkste aan de National Rifle Association (NRA) – de club die kost wat het kost wil voorkomen dat er significante wapenwetten in de V.S. komen – gelieerd zijn. Maar de zeperd die ze nu maken, voor de zoveelste keer overigens, is toch wel uitermate curieus. Het geval: in de staat Texas mogen de studenten die een universiteitscampus oplopen een vuurwapen dragen, tot in de collegezaal. En Texas is de achtste staat waar dit mag! Het idee er achter is dat deze nog halve pubers zich kunnen verdedigen als er een amokloper actief wordt. Ofwel: “Meer wapens op de universiteit bevordert eenieders veiligheid!”

De redenering is niet minder dan debiel te noemen. Ik zie het al helemaal voor me: als studenten hier op de campus met vuurwapens mochten lopen dan was geen groepsdiscussie of werkcollege meer zonder risico. Vooral studenten zijn notoire half-sociopaten, die nog geen idee hebben hoe de wereld werkt. Daarom kunnen het zulke uitmuntende wetenschappers en techneuten worden. Ook is een zeker autisme toch wel vereist (denk ik wel eens als ik hier op de campus om mij heen kijk). En die lieden gaan zich bewapenen? Ik werk gelukkig niet in Texas en ik zou daar nog niet dood op een universiteit gevonden willen worden. Maar als ik daar docent was, of in een van die andere wapenstaten, dan zou ik subiet aan de kuierlatten trekken. Ik heb er geen behoefte aan om bij een dispuut over een cijfer in de loop van een pistool te kijken.

Voor de volledigheid: ik denk dat docenten en ondersteunend personeel net zo min een wapen op zak zouden moeten hebben. Een gezellig gesprek bij de koffie bijvoorbeeld kan dan zomaar ineens ontaarden in rondvliegende kogels. Het zal nu weer wachten zijn op de eerste schietpartij, die dit keer wordt uitgevoerd door een doorgedraaide reguliere student met een legaal wapen en een rugtas volgestouwd met munitie. Ook dan zal de NRA in commissie van de Republikeinen aan het langste eind trekken. Amerika wordt nooit veilig. Aan die trieste constatering twijfel ik geen seconde.

BitCoin & Bankroof: de rekeninghouder betaalt!
Komkommertijd - Paris Hilton doelwit voor terroristische aanslag?