Zwaartekrachtgolven bewezen: Einstein heeft opnieuw gelijk

Is god nu eindelijk definitief dood? In dat verband is een korte vastlegging van één van de belangrijkste bewijzen van Einsteins conglomeraat aan relativiteitsgerelateerde (!) theorieën is op zijn plaats. Veel verhaal valt er niet van te maken, wel stel ik vast dat het nu erg suf is als je de kosmische werkelijkheid zoals die door de wetenschap wordt bewezen nog steeds ontkent. Het fenomeen “zwaartekrachtgolven” – door Albert Einstein voorspeld in de Algemene Relativiteitstheorie – zijn voor het eerst echt waargenomen. Dat zal de religieuze die-hards niet overtuigen van de debiliteit van hun science-bashing, maar gelukkig worden die halfgaren door bevindingen als deze wel steeds verder, dieper en wellicht eindelijk minder zichtbaar de marge in gemanoeuvreerd. Het wordt toch steeds moeilijker om god overeind te houden.

Het is fundamenteel belangrijke ontdekking nummer zoveel naast het Nobelprijs-provocerende Higgs-Bosson van niet zo lang geleden. Ik citeer mijn wetenschappelijke lijfblaadje SCIENTIAS:

Wetenschappers in binnen- en buitenland zijn betrokken bij deze fantastische ontdekking. Zo hebben sterrenkundigen van de Radboud Universiteit en natuurkundigen van Nikhef en de Vrije Universiteit Amsterdam belangrijke bijdragen geleverd aan het valideren en analyseren van zwaartekrachtsgolven.

“Wat we hebben gemeten is fantastisch”, zegt zwaartekrachtsgolvenspecialist Jo van den Brand. Hij is hoogleraar subatomaire fysica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Het opgevangen signaal is zó helder dat het met het blote oog in de ruwe data is te zien. Een verrassend aspect van deze ontdekking is dat de zwarte gaten die zijn samengesmolten veel zwaarder zijn dan de zwarte gaten die we kennen in dubbelsterren in onze Melkweg.”

“Het signaal komt precies overeen met wat je zou verwachten volgens Einsteins theorie”, zegt Chris van den Broeck. Hij is wetenschapper bij Nikhef en werkte samen met collega’s maandenlang aan de analyse. “Nu kunnen we de theorie in de meest extreme situaties testen.”

“We kunnen nu beginnen met het onderzoeken van de ‘verdraaide’ kant van het universum”, zegt Thorne. “Denk aan objecten en fenomenen die zijn gemaakt door een verstoring in de ruimtetijd. Samensmeltende zwarte gaten en zwaartekrachtsgolven vormen nu het begin.”

“Dit is het begin van een nieuw tijdperk voor de sterrenkunde”, beweert sterrenkundige Gijs Nelemans van de Radboud Universiteit. “We krijgen een compleet nieuwe manier om naar het heelal te kijken en de meest extreme objecten te bestuderen. Met de nieuwe instrumenten kunnen we het einde van de complexe evolutie van zware dubbelsterren voor het eerst goed vastpinnen.”

Het lijkt er op dat het belang van deze ontdekking niet te mitigeren is. Als het Higgs-Bosson al het “godsdeeltje” genoemd wordt, waarschijnlijk omdat het alle andere deeltjes massa geeft en daarbij dus de redding van het gehele “Standaardmodel van de deeltjesfysica” is, hoe noemen we deze golven dan? Godsgolven? Ik vind alles best, als het maar geen opmaat is naar lucht in de pers over dat eeuwige, hardnekkige en onjuiste gerucht dat Einstein een religieus man was. Laatst probeerde iemand mij voor de zoveelste keer van die klinkklare onzin te overtuigen. Einstein had niks met god. Wie dat niet gelooft leest zijn befaamde “Gottesbrief“, waarin hij onverbiddelijk en ondubbelzinnig stelling neemt tegen religie.

Liever een straffende dan een barmhartige god?
Het 500tje weg, de witwassers en criminelen gefukt