Alex Jones – de zin van onzin

Gisteren hoorde ik voor het eerst van ene Alex Jones, die in de V.S. een rijke schare van onzin-aanhangers heeft met zijn populaire BullShit platform InfoWars. Na wat heen- en weer geklik begon me iets te dagen: bij het laatste seizoen “Homeland” dat ik heb gekeken kwam ook een dergelijke Übertroll voor, die in opdracht van een CIA operative allerlei onzin verspreidde over een hooggeplaatste politica.

Het fenomeen in Homeland leek me wat overdreven, omdat ik me niet goed kon voorstellen dat een publiek van minimale klasse vatbaar zou zijn voor kamerbrede besodemieterij van een werkelijk epische proportie. Ondertussen weet ik na bijna twee jaar Trump dat het “pull-my-leg” gehalte van het Amerikaanse klootjesvolk aardig hoog ligt. Sterker nog: het ambt van president lijkt te zijn verworden tot showmaster, eentje die de beschikking heeft over het persapparaat van het Witte Huis en die door geen van de mij bekende reguliere media nog serieus wordt genomen. Zegt dat iets over de Amerikanen? Volgens mij wel. Wie niet of op Trump heeft gestemd is debet aan de verkiezing van wat gerust “de slechtste president van de V.S. ooit” genoemd mag worden. Hij gooit per dag vele tonnen nonsense de wereld in, raakt daarmee vaak kant nog wal, laat duidelijk blijken dat hij bijna nergens iets vanaf weet, gebruikt volstrekt onbegrijpelijke retoriek maar….. Het Maakt Helemaal Niets Uit Voor Die Amerikanen!

Ofwel, die Amerikanen laten zich graag in het ootje nemen. Dat is te zien aan het grote publiek dat Troll Alex Jones heeft. Als ik het goed begrijp loopt dat in de vele miljoenen en dat lijkt nu alleen nog maar te gaan toenemen. De reden daarvoor is de censuur die de grote sociale platforms ondertussen hebben toegepast op Jones’ profielen. Na veel getrek en geduw van waarheidsliefhebbers en anti-nepnieuwsadepten & na zijn ontkenning van de laatste schoolschietpatij in de V.S., hebben FaceBook, I-Tunes en YouTube eindelijk de stekker uit zijn haatzaaierij getrokken.

Evenwel heeft elk voordeel zijn nadeel, zoals dat Nederlandse orakel met die eveneens vaak onbegrijpelijke retoriek ooit heeft gezegd. Censuur – zeker die door de mainstream opgelegd – maakt iets vooral veel interessanter voor de rechtgesnaarde dwarsligger. Laat Trumps aanhang nou vooral bestaan uit dat soort elementen… (wordt mij geruststellend medegedeeld door de hierheen gevluchte Amerikanen)…

Het werd klaarblijkelijk toch tijd voor een knoop in de pijp van Alex Jones, ware het niet dat hij nu waarschijnlijk veel geld gaat verdienen aan zijn speciaal voor de onzinverslaafde ontwikkelde InfoWars.org app. Deze zal hopelijk niet (lang) te downloaden zijn uit de I-Tunes of Google stores, maar ik vermoed dat dit Jones niet zal verhinderen om ontiegelijk rijk te worden. In die zin snijdt zijn verschijning toch hout en past hij in een lange Amerikaanse traditie. De televisie-dominee’s doen het al heel lang erg goed in de V.S.. Die verkopen ook sprookjes en venten geïnstitutionaliseerd bijgeloof. Als ze ervoor in Rolls Royces rijden en in Gulfstreams vliegen worden ze daardoor nog voor voller aangezien ook. Geld verdienen over de ruggen van onnozele volksgenoten is toch iets eerbaars in dat onbegrijpelijke land.

Ondertussen fungeert zo’n naam als Jones als een effectief filter dat bepaalt wie je serieus kunt nemen en wie niet. De eerste die op een verjaardagsfeestje zijn naam gebruikt is gelijk het aangewezen afzeik-target. Mooi is dat toch.

Gaan als een Chinees...
Florentijnen zijn mietjes
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬