De BioSuper: biologisch verantwoorde verspilling

Het is goed om te weten: biologische supermarkten en groenvoerwinkeltjes zijn vervuilender dan gewone supermarkten!

Het klinkt contra-intuïtief, maar het zit als volgt in elkaar: de doorsnee ecohippiewinkel heeft een aanzienlijk kleiner publiek dan een gewone supermarkt. De omzet in die winkels is navenant lager en de doorloopsnelheid van hun producten dus ook. Dit geldt voor alles, dus ook voor de verse groenten en andere verse spullen.

Tegelijk worden die producten in de biowinkel zo min mogelijk tot geheel niet geconserveerd, want dat zou volgens de doorsnee eco-hippie beter zijn voor de gezondheid. Dat geweldige principe geeft automatisch meer en sneller bederf en veroudering van het voedsel en daarmee een hogere afschrijf-snelheid in de winkelschappen. Het (sneller) verouderde voedsel wordt vervolgens eerder weggegooid. Tel de som op en je ziet het vanzelf: de bio-winkel is puur mathematisch al een grotere verspiller dan een reguliere supermarkt. (Voor de goede orde: dit verzin ik niet zelf…)

Ofwel, als je biologisch verantwoord wilt kopen, doe dat dan bij een reguliere supermarkt met veel omzet, zoals de Albert Heijn of om het even welke andere keten. Elke zichzelf respecterende franchise luistert wat dat betreft al lang naar haar klanten. De rest is feitelijk onzin. Tel daarbij op dat de gemiddelde biomarkt veel te duur is en bio-voer niet eens beter of gezonder, dan weet je dat je als rechtgesnaarde groenhippie aardig genomen wordt als je bij de lokale ECO-Plaza blijft shoppen.

Zo is er weer een bio-mythe succesvol ontkracht. Het gebeurt wel vaker. We weten van de vorige ronde nog dat diepvriesgroente het verst is van alles wat wordt aangeboden. Verser dan dat bestaat niet. Dat is nu eenmaal de logica met gewassen die minder dan een uur nadat ze geoogst zijn door middel van een schokvriesproces worden geconserveerd.

Voor wie meer wil weten heeft De Volkskrant afgelopen zaterdag een geniaal artikel door Tonie Mudde over voedingswetenschapper Rosanne Hertzberger gepubliceerd. Daarin wordt eindelijk korte metten gemaakt met een aantal hele hardnekkige sprookjes over eten; onder andere over E-nummers, suiker en zout. Zij zegt: “Hulde voor de magnetronmaaltijd!” Gezien mijn zwak voor keiharde wetenschap kan ik haar niet anders dan gelijk geven, zij het tandenknarsen gezien mijn eerdere mening die hier zo ongeveer haaks op staat.


Update 11-4-2017, ook uit de Volkskrant: De Kruidenvrouwtjes slaan terug; ongezouten kritiek op de positie van Hertzberger…

De Russische Roulette Race
Het gaat 900 kilometer per uur en het doet MiepMiep na...
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬