De Kennedy samenzwering, ofwel: VooDoo History

Deze dagen worden de vele meters archief die zijn geschreven in het onderzoek naar de moord op J.F. Kennedy openbaar gemaakt. Daar zit de halve wereld al heel erg lang op te wachten, omdat deze moord waarschijnlijk een van de meest omstreden in de geschiedenis is. Wellicht is slechts de verdwijning van Jimmy Hoffa met meer mysterie omgeven, maar de moord op Kennedy, op dat ene moment in 1963 in Dallas, heeft al vijf-en-een-half decennia lang een enorm hoog samenzweringsprofiel. Waarom? Omdat veel mensen zich niet kunnen voorstellen dat een sociaal geïsoleerde minkukel met een geweertje van 24 dollar een goed beveiligd staatshoofd van een machtige natie vanaf grote afstand kan platschieten. Evenwel, dat is precies wat er is gebeurd.

In het boek “VooDoo Histories” (2011 – David Aaronovitch) komt het bovenstaande historische “event” ook voor, waar het met recht tot op de grond wordt gelijkgemaakt… als samenzwering dan. Na het fatale schot op Kennedy, dat door getuigen zelfs is waargenomen, kwam Lee Harvey Oswald buitengewoon schuldig uit de crime-scene gelopen en is hij terecht als de dader aangewezen. Het is alleen vanwege het onvoorstelbare karakter van deze aanslag dat men er al bijna 55 jaar allerlei samenzweringen aan verbindt. Ofwel, ik voorspel dat er ook na de volledige openbaring van alle onderliggende stukken geen nieuwe moordenaar (of opdrachtgevers) uit de hoge hoed zullen komen.

Even als illustratie: op het plaatje hiernaast wordt de baan van een gekke kogel geschetst, die zowel Kennedy als zijn medepassagier Connally heeft geraakt. De eerste in zijn nek, de tweede in zijn knie. De baan van deze kogel, zoals beschreven in de officiële onderzoeksrapportage, zou niet mogelijk zijn. Dat waag ik echter te betwijfelen. Volgens mij kan een kogel namelijk wel degelijk een dergelijke baan afleggen, maar is het inderdaad een bijzondere. Dat maakt hem echter niet onmogelijk en het geeft daarom al helemaal geen goede reden om een samenzwering te vermoeden. Die kogel kwam van ver en werd instabiel zodra hij iets raakte (Kennedy’s nek), waarna hij door het lijf van Connally nog verder werd afgebogen en uiteindelijk in die knie terecht is gekomen. Zo simpel was het gewoon.

Samenzweringstheorieën zijn leuk maar vaak erg onzinnig. Laatst hoorde ik er weer een: een rijke familie, die verder niet genoemd wordt, betaalt de Amerikaanse regering al jarenlang voor de steun aan Israël. Daarom zijn de V.S. altijd zo op die Joodse Hand. Als je erover nadenkt dan is het oude samenzweringskoek in nieuwe zakken. Wat zijn de feiten? Amerika zit vol met joodse mensen, waarvan velen ook erg rijk zijn en waaronder velen zich verenigen in een hele sterke joodse lobby. Deze “financiert” inderdaad veel Amerikaans beleid, maar dat gebeurt vol in het zicht en het strookt geheel met het demografische, sociale en culturele gewicht dat de joden in Amerika hebben. Ofwel, er wordt niets nieuws verteld; er wordt slechts iets “anders” gebracht, met een sausje van mysterie dus. In de grote-mensen-wereld is er echter helemaal niets aan de hand.

Samenzweringen zijn als religies: ze lijken onvermijdelijk in de zoektocht naar de zin van het leven. Maar er bestaat geen “zin” van het leven en het kan daarom zomaar zijn dat er dingen gebeuren die ook helemaal geen zin hebben. Dat betekent echter niet automatisch dat ze door machinaties tot stand zijn gekomen. Het betekent wel dat er gewoon veel is dat geen enkele zin heeft. En precies dat is nu erg moeilijk te slikken voor veel mensen. God is uit precies dezelfde behoefte geboren, zullen we maar zeggen. In die zin is hij de grootste samenzwering waarvan ikzelf ooit gehoord heb.

Siegmund Freud (1856 - 1939) - overgewaardeerde kwakzalver, charlatan en junkie
In de CyberBips genomen - Pirate Bay en Kasperski
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬