De zomertijd heeft zin!

Aanstaande donderdag gaat de actiegroep “Stop De Zomertijd” in Brussel een petitie aanbieden. Haar doel is om de zomertijd af te schaffen omdat deze geen aantoonbare energiebesparing zou opleveren. Ik heb dat verhaal wel vaker gehoord. Het is een hele domme en kortzichtige opmerking van het kaliber “we hoeven de CO2 uitstoot niet te beperken want we weten niet of de klimaat-opwarming wel door de mensen is veroorzaakt“.

Voor zowel de zomertijd als de rigoureuze beperking van onze broeikasgas-emissies is een goede business case te maken: ze leveren beide iets op. Voor de zomertijd is dat een hele simpele, namelijk dat je in de betreffende periode een uur langer daglicht hebt. Dat is op zich al reden genoeg om een dergelijke tijd in te stellen. Daglicht is goed voor het gemoed, iets wat iedereen die last heeft van seizoensgebonden somberheid kan beamen. In Zweden, waar een groot deel van het land jaarlijks lang in het halfdonker zit, plegen meer mensen zelfmoord dan waar dan ook. De Zweedse actrice Sofia Halin, geïnterviewd door Dimitri Verhulst voor het VPRO programma “Made in Europa”, legt de oorzaak voor het hoge zelfmoordcijfer bij het gebrek aan daglicht. Het ligt dus voor de hand om te veronderstellen dat de zomertijd mensenlevens redt. Niet alleen in Zweden maar ook in ons land. Heeft de actiegroep daar wel een over nagedacht?

Het zal wel niet. Ik zie in het artikeltje van NU.nl dat de CDA-er Schreijer-Pierik, die het initiatief tot afschaffing ondersteunt, aanvoert:

De regeling voor de zomertijd geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen.

Wat ik deze meneer toch met klem duidelijk zou willen maken, is dat hij zelf zijn politiek baseert op een entiteit die ook nog nooit is aangetoond, namelijk die vage, onbestaande, volgens de geschriften bijzonder sacherijnige en volledig bij elkaar gefantaseerde god van hem. Zullen we het daar dan ook eens over hebben? Wellicht moeten we dan gelijk maar nagaan hoe vaak religie de veroorzaker van geweld, ongemak, dood en verderf is, want dat legitimeert misschien ook wel een petitie richting Brussel. Schaf maar af die god; hoe sneller hoe beter. Mijn handen jeuken…

De actiegroep “Stop de Zomertijd” maakt zich sappel over het feit dat twee maal per jaar de klok wordt bijgesteld. Daar hebben ze namelijk last van, stellen ze. Ik denk dat ze zich voor hun kortzichtige sufheid de ogen uit hun hoofd moeten schamen en hun tijd beter in zinnige zaken kunnen steken, zoals het terugdringen van de ongelijkheid, armoede, het geweld tegen vrouwen en ga zo maar door. In plaats daarvan gaan ze Brussel lastig vallen met een volstrekt frivole, lichtzinnige en overbodige petitie. Als ze zo veel last hebben van het omschakelen van de klok, waarom vragen ze dan niet om de afschaffing van de wintertijd? Ik hoop dat ze trots op zichzelf en hun kortzichtige betweterij zijn.

1.000
Turkije wijst koeien uit
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬