Een Trump-effect: VS wapensmid Remington failliet?

Klik voor het artikel van Michael Persson in De Volkskrant van 16-2-2018: In de VS blijven kogels heilig,

Zo had ik er nog niet naar gekeken, maar het aantreden van Trump als president heeft zo ook zijn voordelen. Na meer dan een jaar van walgopwekkende berichten in de media zie ik ineens dat ene bericht staan: de Amerikaanse wapenfabrikant Remington staat op omvallen. Het heeft in verhouding tot de omzet onbetaalbare schulden en het bedrijf is door Moody’s ingeschaald als een “risicovolle investering”.

De vuurwapenverkoop in Amerika is ingezakt, omdat mensen die de aanschaf van zo’n onding overwegen dit nu voor zich uitschuiven. Het is crisis, en vuurwapens zijn duur. Sinds Trump aan de macht is en hij er geen geheim van maakt dat hij niet van zins is om de wapenverkoop verder te reguleren, is de haast er ook vanaf. De komende drie jaar van Trumps bewind – die hij naar mijn voorspelling gewoon gaat afmaken* – bieden aan elke freak nog ruim de gelegenheid om dat pistool te kopen. Ofwel-1: er komt geen bloed meer uit; de aanschaf van een snazzy nieuwe gun door die laaggefortuneerde redneck uit het trailerpark kan nog even wachten totdat de sukkel in kwestie weer wat bij elkaar geploeterd heeft.

Ofwel-2: “There ‘aint no such thing as a free market.” Ik wil het maar gezegd hebben.

Het is niet alleen Remington dat klaagt. Smith & Wesson constateert ook een daling in de kwartaalwinst van 90%, wat dat dan ook moge zijn. Het geeft in ieder geval aan dat ook zij minder verkopen dan voorheen. Er is een particuliere financieel geïnduceerde “détante” gaande in Amerika, die wel eens de levensredding van vele schoolkinderen zou kunnen zijn. Elke potentieel gevaarlijke gek die nu geen vuurwapen koopt omdat hij het niet kan betalen, is toch mooi meegenomen.

Ik ben nu wel benieuwd naar wat de wapenlobby gaat doen. Als ik hun was, dan zou ik het gerucht gaan verspreiden dat er toch vergaande regulering aan zit te komen, ondanks het failliet van de Democraten op vrijwel de gehele politieke lijn. De verwachting dat Clinton de verkiezingen zou winnen zorgde er anderhalf jaar geleden voor dat de verkopen “through the roof” gingen. Zij en Obama samen werden al “de beste wapenverkopers ooit” genoemd. Die tijd is met Trumps aantreden wel voorbij; een geluk bij een (enorm) ongeluk.


*) Trump blijft aan als je het mij vraagt. Hij vertegenwoordigt de belangen van rechts en rechtser te goed om te worden gewipt. Daar zullen de Reps wel voor waken.

UPDATE 15-2-2018: We kunnen niet te vroeg juichen. Bij de schietpartij van vandaag is ook die superpopulaire AR-15 weer gebruikt, hét favoriete en best verkochte/verkrijgbare semi-automatische aanvalsgeweer voor de oplettende burger…

Ahed Tamimi - Palestijnse Semiet
Baudet. Mietje.
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬