Farmaceuten: rijk worden over de rug van het (zieke) volk

Ik weet het natuurlijk al veel langer: de farmaceutische industrie en de rest van de medische stand zitten niet in de business vanwege hun vergevorderde staat van altruïsme. Dat hoeft ook niet, maar een beetje zou niet slecht zijn. Vandaag wijst iemand me op de notie dat er weer meer miljonairs in Nederland zijn, onder andere in de zorg, waarbinnen de tandartsen en de medisch specialisten het beste boeren. Kunnen we dat nog wel uitleggen aan gezinnen die elk dubbeltje moeten omdraaien?

Zo was er niet zo lang geleden ook nog dat verhaal van die CEO van een medicijnproducent die een essentieel medicijn ineens enige honderden malen duurder maakte dan het voorheen was; gewoon, omdat het kon. Gelukkig is die man niet alleen volledig uitgescheten door de hele wereld, maar hij zit nu ook in de bak wegens malversaties. Zou er dan toch gerechtigheid bestaan?

Waarschijnlijk niet. Als ik naar het bijgeleverde staatje kijk dan lijkt het erop dat de farmaceutische industrie vooral wordt bevolkt door winst-bejagende haaien, die schaamteloos rijk willen worden over de rug van het (zieke) volk. Ik citeer De Volkskrant van vandaag:

De kosten om een nieuw medicijn op de markt te brengen zijn veel lager dan de farmaceutische bedrijven zelf beweren. De industrie is gemiddeld 540 miljoen €uro kwijt aan onderzoek en ontwikkeling, terwijl de opbrengsten in een paar jaar tijd soms het tien-voudige bedragen, een marge die in geen enkele andere sector van de economie wordt gehaald.”

Dus: altruïstisch, aan mijn kont! Verre van dat zelfs. Ik moet helaas constateren dat farmaceuten van eenzelfde allooi lijken te zijn als bankiers. Daarvan weten we sinds de crisis van 2008 dat het een stelletje criminelen is, dat zonder blikken of blozen producten verkoopt die alleen winst voor de bank (en daarmee voor zichzelf) genereren en verder geen enkel doel voor de consument dienen. Woekerpolissen, rentederivaten en swaps, het is allemaal pure geldklopperij, en wel van het allerzuiverste water. Mijn sociaal-anarchistische bloed begint er opnieuw van te koken en ik voel steeds meer – tegen beter weten in overigens – voor een verregaande nationalisatie van die hele drugs-producerende wereld.*

Tenslotte een opmerking voor de verdwaalde hippie die dit leest: de reactoren en laboratoria waaruit al die mooie en dure medicijnen komen, worden ook gebruikt voor het fabriceren van al die hippe wellness-producten die we bij de drogist kopen. Vitaminepreparaten, energiepoeders, mineraalpillen en al die andere gezondheidstroep, het is allemaal vette kassa voor de farmaceuten. En voor veel van die producten en preparaten bestaat het zeer donkerbruine vermoeden dat ze net zo zinvol zijn als de gemiddelde woekerpolis.


*) ….en dan bedoel ik ook “de hele drugs-producerende wereld”, dus inclusief de wietkweek en de productie van onze vaderlandse, hoog-kwalitatieve synthetische pretmiddelen zoals MDMA. De aldus verkregen inkomsten zouden tot ver in de volgende eeuw radicaal met onze begrotingstekorten afrekenen, waarbij het prijsniveau toch alleszins redelijk zou zijn.

Europese adviesraad: stop met gedogen homeopathische middelen
Angriff, ran, versenken!
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬