Gasten- / commentarenboek

Gasten- / commentarenboek

Nu je deze pagina gevonden hebt kun je net zo goed iets zeggen over dit notitieboek. Het zou kunnen dat jouw commentaar op deze site gepubliceerd wordt. Hoe lang iets blijft staan is volstrekt afhankelijk van willekeur. Alles wat binnenkomt wordt gemodereerd, want ik heb geen zin in bagger op deze plek. Evenwel, kritisch zijn mag en is zelfs prijzenswaardig, maar aan grofgebekte reagluurders heb ik gevoegelijk bips. Die laat ik hier dan ook niet toe. Ik vind veel dingen leuk maar ongeciviliseerd geklieder op mijn blog hoort daar niet bij.

Zo, nog zin? Ga je gang….

Met Cordiale Groet van Carlito, ergo SUM!

Ondertussen staan hier 27 berichten...

Pagina 1 van 2 Volgende →
 1. Dreekes

  Over “Boerkini? Yummie!“:

  Ik vind het altijd wel interessant om jouw stukken te lezen. Vaak ben ik het met jouw opinies eens, maar toch wil reageren op het stuk over de Boerkini. Sylvana Simmons stelt dat het dragen ervan de ultieme vorm van emancipatie is. Ik ben het wederom niet met haar eens. Als dit een bewijs is van emancipatie dan is het emancipatieproces makkelijker dan ik dacht (of al verloren??) of is de positie van de vrouw in de Islamitische wereld nog beroerder dan ik al vreesde. Als je dit verder doortrekt moet een vrouw in Saudi Arabië blij zijn met de Niqab, want al vallen de mussen met temperaturen van bijna 50 graden van de daken, zo mogen zij tenminste nog de straat op.

  Ik durf wel te stellen dat het dragen van een hoofddoek, niqab, boerka of boerkini niet altijd een kwestie van vrijwillig dragen is. In de Islamitische cultuur is de sociale controle groot en draait alles om eer en schande, waarbij de familie-eer vooral door mannen wordt binnen gehaald en schande bijna uitsluitend via de vrouw, vooral wanneer zij zich “niet gepast” kleed of gedraagt. Daar begint al de ongelijkheid. Een gevolg daarvan is dat een vrouw die wel stelling durft te nemen tegen kledingvoorschriften of andere dogma’s dat mag bezuren met allerlei sancties. Je moet dus verdomd stevig in je schoenen staan wil je daartegen in gaan. Met name vrouwen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de gemeenschap en dat is in mijn optiek ook de reden waarom er in bijvoorbeeld Transvaal of de Schilderswijk veel vrouwen in Islamitisch georiënteerde kleding lopen. Kom je in een Fries of Limburgs gehucht zal je geen vrouwen in lange gewaden tegen komen want dan speelt de noodzaak geen rol omdat er toch verder geen mensen zijn die tot dezelfde culturele groep behoren.

  De democratisering van onze samenleving begon in de jaren 60 en ik ben de feministes van toen erg dankbaar dat zij misstanden aan de kaak hebben gesteld. Ook de kerk kreeg behoorlijk wat kritiek te verduren en mede hierdoor is de hedendaagse invloed zeer marginaal te noemen. Op enkele fundamentalisten in de Bible-belt na, laat zelfs de meest vrome Katholiek of Hervormde zich niet nog vertellen wat hij/ zij mag dragen, hoe om te gaan met man/vrouwverhoudingen, arbeidsparticipatie en seksualiteit. De Feministen van toen hebben vrouwonvriendelijke, verstikkende elementen van de kerk ter discussie gesteld en de vrouwen hiermee een grote dienst bewezen. Waarom zou men nu geen stelling nemen tegen dezelfde (of ergere) absurditeiten binnen de Islam? Je hoeft niemand wat op te leggen of te verbieden, maar in een inclusieve samenleving (om maar wat Denk-termen te bezigen) mag je wel een discussie aangaan en laten zien welke verworvenheden in elk geval in het Westen gekoesterd worden.

  Ik weet niet of de foto van de nonnen moet suggereren dat er binnen het Christendom ook zulke bedekkende kleding gedragen wordt en dat het dus niet exclusief is voor de Islam. Het betreft hier nonnen die een uniform dragen omdat zij lid zijn van een bepaalde orde. Hiermee demonstreren zij dat zij gekozen hebben voor een leven in eenvoud. Het zijn geen burgervrouwen en dat vind ik van een andere categorie.

 2. Drs. C.

  Ik lees in je aantekening van gisteren voor zover ik kan nagaan voor de 52e keer dat het “niet jouw stijl is om te zeggen dat je het gezegd hebt…

  Het is maar dat je het weet…

 3. Willem van Oranje

  Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hen de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen.

 4. Benito Mussolini

  Rassenleer? De zogenaamde menselijke rassen zijn voor minstens 95% een gevoel en geen realiteit. Niets zal me ooit doen geloven dat er vandaag de dag menselijke rassen bestaan.

  Nationale trots heeft geen delirium zoals “ras” nodig. Dat is iets voor die Teutoonse nep-fascisten in Duitsland die zichzelf nationaalsocialisten noemen.

 5. Errico Malatesta

  Wij zijn van mening dat de Staat niet in staat is goed te doen. Zowel op het gebied van internationale- als van individuele relaties kan het agressie slechts bestrijden door zichzelf tot aanvaller te maken; het kan misdaad slechts belemmeren door nog grotere misdaad te organiseren en te begaan.

  • Carlito

   Leuk klassiek anarchistisch maar onwerkbaar in elke samenleving die groter is dan de gemiddelde groep chimpansees. En het wezen van de staat is nu eenmaal – samen met het monopolie op belastingheffing – het monopolie op geweld.

 6. Karl Marx

  De geschiedenis van elke tot dusverre bestaande maatschappij is de geschiedenis van de klassenstrijd. Machines waren daarbij later, zou je kunnen zeggen, een wapen in dienst van de kapitalisten om de opstand van gespecialiseerde arbeid te onderdrukken. Landeigenaren willen daarnaast, net als andere mensen, graag oogsten wat ze niet gezaaid hebben.

  De heersende ideeën van een tijd waren slechts de ideeën van de heersende klassen.

  Tenslotte: religie is het onvermogen van de menselijke geest om te gaan met gebeurtenissen die ze niet begrijpt.

 7. Attatürk

  We zijn als Nederlandse eenheids-Turken niet blij met jouw commentaren op wat er in ons land gebeurt. Je moet je mond houden over dingen waar je niks vanaf weet. We hebben de democratie beschermd. We zouden juist geprezen moeten worden en Erdogan moet worden gezien als de grote man die hij is. Daarvan vind ik hier niets helemaal terug. Gülen zeker?

 8. Karel van Dongen

  Zo zo, ik heb al vaker geprobeerd hier iets terug te zeggen tegen al die dingen die je opschrijft en waarmee ik het vaak niet eens ben. (Vaak ook wel, maar ik geloof vaker niet.) Nu kan het dan eindelijk. Hopelijk blijft het deze keer staan want commentaren op de artikelen zijn al een keer volledig verdwenen.

  Voor het overige wil ik ook even kwijt: “Ga zo door, ik vind het wel heel noodzakelijk wat je doet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.