Hardleerse ballen in Eindhoven (& Delft)

Klik voor vergroting

Toen ik vanmorgen mijn campus opfietste, zag ik daar een tweetal oerdegelijke gehoofddoekte Jehova-dames staan, met een bord waarop de tekst: “Was life created?” te lezen was. Mijn tempo lag net te hoog om ze nog iets toe te kunnen roepen, maar mijn neiging was om af te stappen en ze uit te leggen dat hun standplaats op zijn minst een moedige keuze was.

De ingang van een universiteitscampus, bolwerk van de wetenschap, is nu niet bepaald een plaats waar je met metafysische godsonzin hoeft aan te komen. Daar is het langsrijdende publiek veel te nuchter en te rationeel voor. Onze campusbewoners zijn zelden onder de indruk van vage praat, denk ik dan. Maar ondertussen weet ik beter. Ik ben soms wat onnozel als het om mijn verwachtingen omtrent het neusje van de zalm van opgeleid Nederland gaat, en ik zit er dan ook – net zoals vandaag weer – regelmatig naast.

Het meest prominente en zeer hardnekkige misverstand dat mij parten blijft spelen is dat universiteitsbewoners kamerbreed nadenkend en geciviliseerd zijn. Uit de pers van vandaag blijkt weer eens goed dat dit echt niet het geval is. Onze evenknie uit het Eindhovense donkere zuiden bewijst dat rationaliteit, beschaving en nadenkendheid ook bij aspirant ingenieurs / wetenschappers flink te wensen kan overlaten. Het corps aldaar heeft zich in ieder geval van een van haar slechtere kanten laten zien. De oproep voor een carnavalsfeest – op zich al een gelegenheid voor geteisem uit goten, schuren en kelders – meldde doodleuk: “De wil van een vrouw doet er #nietoo.” Als er íets volstrekt archaïsch, denigrerend, uit de tijd en verstoken van enige beschaving is, dan is het wel dit voorbeeld van misplaatst en narcistisch macho-seksisme.

Er zijn verzachtende omstandigheden. De oproep werd gedaan door het Eindhovens Studenten Corps (ESC), dat in lijn met alle corpora in Nederland waarschijnlijk een suffe, slappe zaffelbende is, waarvan de mannen zich vooral onder en met elkaar sterk genoeg voelen om hun achterlijke praat uit te slaan. Er schuilt veiligheid in de groep, en wel zodanig dat iemand in naam van de club hele rare dingen kan zeggen, die dan vervolgens de landelijke media halen. Ik kan dat met de grootste wil van de wereld niet begrijpen van jonge mensen, die toch het traditionele, op onderdrukking en achterhaalde ethiek gebaseerde vrouwbeeld ver achter zich gelaten zouden moeten hebben. Daarnaast neem ik aan dat ook Eindhoven vrouwelijke studenten heeft, die met deze actie van het corps toch aardig in hun kuif getast moeten zijn. Dat hadden ze toch kunnen weten? Seksisme is niet hip en het jaagt de zelfbewuste vrouw ver weg. Erg slim kan ik dat niet vinden van deze jongelingen in de vruchtbaarste tijd van hun leven.

Het ESC heeft zich nationaal aardig te kijk gezet, in dezelfde traditie als hun zustercorpora doorgaans in september bij de ontgroeningen doen. En zoals ook dan gebeurt, draait TU/e de subsidiekraan dicht. Lekker handig dus, dat #nietoo…. maar niet heus. Het kost het ESC naast het enorme gezichtsverlies nog een forse tiet met geld ook.

Nano-TECH: A Brave New World?
Het Klimaat Hiemstra
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬