Hoed je voor Buitenaards Bezoek

Als je op het plaatje hieronder klikt, dan kun je voor jezelf waarnemen dat we in ons (op kosmische tijdschaal nog steeds zeer) prille beschaafde bestaan van ondertussen een schamele paar-1.000 jaar meerdere keren door buitenaardse wezens moeten zijn bezocht. Althans, dat is de stelling van een hele horde aan Spokenkijkers annex Ufoïsten.

Je kunt het ook aan mij vragen, dan hoor je een heel ander verhaal….

Een greep uit het “bewijs” van de buitenaardse inmenging in onze zaken

Ik maak deze korte aantekening omdat er in de pers cond gedaan werd van de ontdekking van nieuwe geogliefen in Peru. Zo’n vondst geeft in de regel ruim baan aan de speculaties over wijze waarop dergelijke vroegmenselijke artefacten tot stand moeten zijn gekomen. Uiteraard zijn er dan altijd wel elementen die de buitenaardse herkomst van de afgebeelde figuren, de kunstenaars of de architecten suggereren.

De doorsnee ufo-samenzwerings-adept onderschat de mens schromelijk door te stellen dat pyramides en andere mega- of monolithische bouwwerken veel te complex en te zwaar zouden zijn om door de vroege mens gebouwd te kunnen worden. Ook zou het visuele archief (rotstekeningen, hiërogliefen, beelden etc.) van Homo Sapiens vol staan met afbeeldingen van Aliens. Het plaatje hierboven is een collage van afbeeldingen waarvan een dergelijk verband wordt geclaimd. Ook de nieuwe geogliefen die nu bij Nazca zijn gevonden worden ondertussen toegeschreven aan bezoekers van een andere wereld, zij het dat deze wijsheid nog op een bescheiden schaal wordt geopperd in verhouding tot de reguliere (wetenschappelijke) verklaring ervoor. Echter, als ik af moet gaan op het buitensporig hoog mediaprofiel dat de Von Dänikens en de Heyerdahls met hun nepnieuws en pseudo-kennis weten te krijgen, dan vrees ik het ergste.

Dit issue is een mooi voorbeeld van een onterecht toegekende causaliteit, en wel een hele speciale. Deze werkt (heel simpel) als volgt: als een reguliere verklaring niet voorhanden is, dan verzinnen we een buitenissig alternatief in de vorm van god, intelligent design of buitenaardse wezens. Dus praktisch houdt dat in dat als je niet kunt uitleggen hoe de evolutie zoiets als menselijk bewustzijn genereert, dan moet er wel sprake zijn van een hoger wezen dat de “geest” bij geboorte op mysterieuze wijze bij de mens injecteert. Voor de pyramides heet het dan dat Aliens de bouw wel moeten hebben bedacht en begeleid, omdat de nauwkeurigheid van de bouwwerken niet door de huis-tuin-en-keuken Arabier van 4 tot 6.000 jaar terug gehaald had kunnen worden. Afgezien van het feit dat Arabieren hier onterecht worden weggezet als een stelletje heikneuters, is het ook in zijn algemeenheid zo dat de mens van nu net zo slim is als die van toen. We weten alleen iets meer. Van de 20 miljoen manieren om de zwaartekracht te overwinnen die we tegenwoordig kennen – dé core-business van “engineering” – hadden we er 4.000 jaar geleden al aardig wat onder de knie.

Moraal van dit verhaal: bedenk geen sprookjes om de wereld om je heen te verklaren. Dat is uit de tijd en het komt bijzonder sullig over. Je kunt er wel – als je het zoals Erich Von Däniken en Thor Heyerdahl aanpakt – heel veel geld mee verdienen. En dat mag, want met onzin geld verdienen is in onze maatschappij een volledig geaccepteerd verschijnsel. “To find your niche” heet het dan in entrepreneur-termen.

Scandinavische nuchterheid - besnijdenis verboden, kindhuwelijken niet erkend
Kim's Trump-card
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬