Kanye West: amateur-“filosoof” uit Amerika

MeesterDebiel met grootheidswaanzin Kanye West

Ik was vast van plan voorlopig niets meer op te tekenen omdat ik nergens tegenaan liep wat een aantekening rechtvaardigde. Dat is een andere manier van zeggen dat ik niet werd geïnspireerd door enige gebeurtenis of melding in de pers.

Er is genoeg aan de hand, daar niet van. Syrië ligt in puin, de oppositie is daar ondertussen half vergast en als klap op de vuurpijl heeft Trol Trump er ook nog een paar symbolische kruisraketten bovenop gegooid. En als ik het toch over hem heb: hij lijkt in eigen land steeds dichter bij een impeachment te komen, vanwege zijn grote, leugenachtige en oorlogszuchtige bek, waar zelfs de Republikeinen genoeg van beginnen te krijgen. Ik laat hier vast nog veel interessantere dingen weg die ook zijn gebeurd, maar toch kon het me niet super boeien allemaal. Iets opschrijven trok me al helemaal niet. Het is pure lente/zomer-luiheid, dat is wat ik denk.

Maar ineens komt er vandaag toch iets langs en kan ik het niet laten. De melding dat society-suffel Kanye West – bekend als echtgenoot van een van die Kardashian-dames – een filosofieboek gaat schrijven, schoot bij mij toch het verkeerde keelgat in. Want als ik het wel heb, dan is deze Kanye West geen academicus, geen filosoof en geen schrijver. Wat dat laatste aangaat vraag ik me zelfs af of hij überhaupt wel gealfabetiseerd is, maar als ik zijn Wikipedia-lemma lees dan blijkt dat hij wel naar school is gegaan. Hij moet dus kunnen lezen.

De grootste ergernis rond dit toch wel zeer storende bericht is het bijzonder aanmatigende karakter ervan. Meneer Spuit-11 West gaat in zijn “filosofie“-boek namelijk iets uitleggen over foto’s, tijd en ik weet niet wat hij nog meer in zijn oneindige wijsheid gaat aanstippen. Wat ik wel weet is dat deze amateur misschien goedwillend is, maar dat hij hoogstwaarschijnlijk niets van filosofie weet op een relevant niveau. Mijn mening: lees eerst de klassieke filosofen om gevoel voor de tak van sport te krijgen, dan de specialisten over het specifieke onderwerp dat je wilt beschrijven (tijd, foto’s) en als dán blijkt dat je zo origineel bent dat je ideeën nog niet zijn gepubliceerd, schrijf ze dan op. Wat ook heel belangrijk is: als je gaat schrijven, doe het dan ook volgens de regels der kunst om te voorkomen dat het een spelletje “tennis zonder net” wordt, zoals Daniël C. Dennett dat zo mooi kan zeggen.

Ofwel, academische discipline én materiële kennis zijn absoluut noodzaak om een boek van enige betekenis te kunnen schrijven. Ik verwacht dat niet van deze entertainer, dus zijn boek zal weinig voorstellen. Waarom stoort dit bericht me dan zo? Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste moet je schrijver zijn om een boek te schrijven en ik vind het – zoals gezegd – aanmatigend dat deze meneer West daaraan zomaar voorbij gaat. (Tenzij hij – zoals ik verwacht – een ghostwriter in dienst neemt.) Ten tweede is de discipline Filosofie buitengewoon ingewikkeld en bij uitstek afhankelijk van een degelijke scholing in het onderwerp. Zonder dat vervalt de aspirant filosoof onvermijdelijk in platitudes en volkswijsheden en trapt hij in alle retorische valkuilen die er zijn. Ik zie dat al bij geschoolde mensen wanneer ze een poging wagen om een grote-mensen-debat te voeren en daarbij volledig de mist in gaan. Er is weinig zo tenenkrommend als dat. Tenslotte vind ik het een afschuwelijk idee dat er straks een hele horde mensen rondloopt die straks denkt dat het baksel van West filosofie genoemd mag worden. Wat Amerika betreft heb ik al geen hoop meer, maar deze flapdrol komt via het streamkanaal ook mijn huis binnen. Het idee dat mijn kinderen zouden kunnen denken dat West ook maar in de verste verte tot iets academisch in staat zou zijn, staat me bijzonder tegen.

Gelukkig leest het Kanye West publiek nauwelijks, dus veel tractie zal hij niet hebben. We mogen wat dat betreft van geluk spreken. Deze druif gaat niet veel beweging brengen in het filosofische landschap, daarvoor mikt hij veel te ver boven zijn klasse. Om de meest voor de hand liggende publieksvraag die uit het voorgaande ongetwijfeld voortvloeit voor te zijn: “Voel ik me als academicus en intellectueel beter dan elementen als volksvermaker met misplaatste aspiraties Kanye West?” Het antwoord is natuurlijk: Ja! Vééééééél beter! Ik ben beter en ik heb daar geen enkele moeite mee.

Is de koning te duur?
Cetero censeo vinum bibendum esse
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬