Las Vegas Shooting Spin-off: Do The Bump-Stock

Het is vast niet de eerste keer dat ik het hier aanteken, maar in de nasleep van de vooralsnog dodelijkste schietpartij ooit – in Las Vegas aan het begin van deze week – is de verkoop van (half-)automatische vuurwapens fors gestegen. Daarnaast zijn munitie en magazijnen niet meer aan te slepen. Kennelijk anticiperen de Amerikanen op een verbod en willen ze hun eigen arsenalen nog even zeker stellen. Het schijnt elke keer te gebeuren als er een massaslachting onder het Amerikaanse publiek wordt uitgevoerd. Die Ammies kunnen echter gerust ademhalen; met een NRA-lobby zoals ze die daar hebben worden vuurwapens nooit verboden; nu niet en over 100 jaar ook niet.

Een specifiek item dat als warme broodjes verkoopt is de bump-stock, een aanpassing waarmee een semi-automatisch geweer vrij eenvoudig in een volautomatisch geweer kan worden veranderd. Het was het meest essentiële stukje hardware, waarmee het bloedbad van Las Vegas zo effectief werd gemaakt. Zonder de bump-stock was hooguit de helft van het aantal kogels het festival-publiek ingevuurd en was het aantal doden en gewonden navenant lager geweest. Gek genoeg is dit voor veel Amerikaanse wapenbezitters gelijk een aanleiding om zo’n ding te kopen, want de bump-stock is eigenlijk alleen zinvol bij massaslachtingen. Het geeft daarom te denken wat ze er allemaal mee willen. Maar aangezien voor dit ding is een verbod echter een reële dreiging, wil iedereen er ineens eentje hebben. Het zal wel een soort preëmptieve verliesreductie zijn; iets zinvollers kan ik er in ieder geval niet van maken.

En dan is er nog zo eentje: de geluidsdemper is in Amerika illegaal. Dat is ook logisch, want het maakt het gebruik van vuurwapens gemakkelijker. De nieuwe regering (Trump) is echter van zins om dat verbod op te heffen, want, zo stelt Trump jr., “Het laat kinderen toe met wapens te spelen en het is een kwestie van gezondheid“. Schiet mij maar lek, maar ik begrijp deze redenering gewoon niet. Wat bedoelt deze man precies? Dat kinderen met vuurwapens moeten spelen en dat dit gezond is? Hoe dom kan het nog worden met die Trumps daar in Amerika? Een geluidsdemper is goed voor maar één ding en dat is onopgemerkt – of beter: minder opgemerkt – een kogel kunnen afvuren. De populariteit van die dingen onder huurmoordenaars is niet toevallig.

Ik zeg het elke keer, maar de doorsnee Amerikaan is en blijft het slachtoffer van de veel te liberale vuurwapenwet in de V.S.. Als elke schietpartij daar voor een nieuwe bewapeningshausse zorgt dan zie ik niet hoe dat land ooit veilig(er) zou moeten worden.

Bolivia 9 oktober 1967 - 2017: Ernesto Guevara 50 jaar dood
Belastingen als Volksredder - de kleine staat is dodelijk
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬