Love is…. ont-VRIEND-en !

Als je dit leest dan weet je wat er gaat komen. Ik ga al mijn FaceBOOK vrienden ontvrienden. Dat is niet omdat ik een statement wil maken naar mensen toe, maar omdat ik mijn FaceBOOK vrienden juist waardeer. Hoe werkt dat en waarom doe ik het zo? Hier volgt de simpele uitleg:

  1. Mijn pagina op FB is geheel onpersoonlijk en bevat geen enkele informatie die iets met mij of mijn leven te maken heeft. Ik wil als privépersoon geen enkel spoor in de sociale media achterlaten. De berichten die ik plaats zijn geschikt voor het publieke domein. Ze gaan ergens over en zijn in de regel politiek of maatschappelijk relevant. Ze melden in ieder geval niet wat er toevallig voor me op mijn bord ligt, welke koffie ik heb gedronken of hoe heftig mijn bips jeukt. Als je dat alles wilt weten, dan hebben we het daar over bij een goed glas wijn en een aangenaam rokertje als je dat lekker vindt.
  2. Alle berichten die ik plaats zijn openbaar. Iedereen die mijn pagina volgt kan ze zien en er op reageren.
  3. Ik heb niets met eeuwige wijsheden van allerlei vago’s die universele geldigheid veinzen. Wat ik plaats is van mijzelf óf, in de andere (minder gangbare) gevallen, in ieder geval voorzien van commentaar.

Met andere woorden: je kunt mijn FaceBOOK pagina gewoon zien als je wilt, maar daarvoor moet je na mijn actie iets doen: je moet expliciet aangeven de pagina te willen volgen; een stilzwijgende verlenging van jouw abonnement op mijn pagina zit er niet meer in.

Hoe gek het bovenstaande ook klinkt, de exercitie is goed voor jou en voor mij. Het voorkomt (mij als) ballast in je vriendenlijst en ik zie alleen je openbare berichten, die – als het goed is – meer hout snijden dan meldingen over de maat van je onderbroeken. Als dat niet het geval is, dan is het wellicht raadzaam om te overwegen geheel uit FaceBOOK te stappen.

De andere kant van de medaille is dat ik de vrienden die ik voor FB interessant vind ook zal gaan “volgen”. Ik zie dan alleen hun openbare statements, dat waarmee ze op straat gezien kunnen en willen worden. Persoonlijke ontboezemingen, speciaal voor hen die op de vriendenlijst staan, zie ik dan niet meer. Ik denk daaraan echter niet veel te missen, want we eten allemaal hetzelfde en we poepen allemaal op dezelfde pot. Wel even voor de goede orde: je moet zelf instellen dat je gevolgd kunt worden op FB door niet-vrienden. Dat kan alleen als je – naast speciaal voor vrienden – ook openbare berichten aanmaakt. Het is goed om uit te zoeken hoe dat werkt, want dan kun je zelf ook op een zinnige manier onderscheid gaan maken tussen wat je wel en niet publiek op je pagina zet.

Ik moet mensen denk ik de tijd geven om dit bericht op FB te zien voordat ik mijn lijst definitief verwijder. Erg lang zal dat niet zijn; een dezer dagen zal het gebeuren. Ik kan me zomaar voorstellen dat er mensen zijn die het persoonlijk gaan opvatten maar daarover kan ik kort zijn. Dit gaat – voor zover mijn FB-vrinden betreft – geheel over mij en geheel NIET over jullie.

Oprah Winfrey als president?
Ontbijten moet? Commerciële prietpraat van de voedselindustrie!
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬