Met een intelligent oog de mens voorbij

De Myriad X – klik voor een vergroting

Er is een nieuwe stap gezet in de richting van Homo Sapiens 2.0. (HS 2.0). We noemen dat in de literatuur geloof ik Homo Deus, Cyborg of The Singularity. Het is in elk geval De Verbeterde Mens, een versie die ons ver voorbij zal streven in intelligentie, vaardigheden en leefbare tijd. Als ik het huidige tempo van ontwikkelingen extrapoleer en niet al teveel domme dingen doe, dan zou ik dat zelfs nog kunnen meemaken.

Vorige week werd door Chipsbakkerij Intel een belangrijke mijlpaal op de weg naar HS 2.0 gepresenteerd, namelijk de Myriad X, high-performance, low-power, on-device AI chip (van 8,8 millimeter!); een superkleine, intelligente, zelflerende chip, die bij een hoge capaciteit een extreem laag stroomverbruik heeft. Het apparaatje is daarmee uitermate goed geschikt om bij kleine devices zoals camera’s, bewegingssensoren en microfoons e.d. in te bouwen. Voor een camera zou dat betekenen dat deze intelligent wordt en ook slimmer dan het menselijke oog van nu. Dat oog heeft voor beeldverwerking namelijk een externe visuele cortex van aanzienlijk formaat – veel groter dan 8,8 x 8,1 millimeter – in het achterliggende brein nodig.

Ofwel, ons volgende glazen oog is een intelligente camera op zichzelf. Daar kunnen we heel normaal over doen tegenwoordig, want we lezen bijna wekelijks over de ene na de andere doorbraak als het gaat om de “Tech-Knowledge-y” die we in HS 2.0 nodig hebben. Die is niet altijd elektronisch van aard, maar ook biologisch, medisch, cybernetisch, softwarematig of natuurkundig. En de boodschap is elke keer dat de tijden van het romantische homocentrisme van de doorsnee burger rap voorbij zullen zijn. Intel verpakt hem nog wel een beetje in een misleidende wrapper door de chip vooral als brein in synthetische devices zoals camera’s te positioneren. Die toepassing is echter slechts een tussenstap. De generaties na deze Myriad X zullen voor implantatie geschikt zijn. Het wachten is op de biotechnologen, die de aansluiting op onze eigen hardware moeten gaan regelen. Ik hoor echter zeer sterke geluiden dat ook die gasten al aardig op weg zijn.

Als het zo doorgaat dan is Homo Sapiens binnen een jaar of 50 obsolete. Ik ga denk ik maar vast sparen voor mijn aanpassingen. Voor mijn (klein-)kinderen zit het straks gewoon in de ziektekostenpolis, want dat is waarschijnlijk goedkoper dan wat veel medische handelingen van nu kosten. Het zou zomaar kunnen dat verzekeringsmaatschappijen om die reden een sterke motor achter de nieuw mens gaan worden.

Voor de liefhebber: een promo-filmpje van de Myriad X.

Individualisme bedreigt de samenleving - De HJ Schoo-lezing, ofwel: Buma weet het beter
Zelfscholing - of, hoe verpruts ik mijn kinderen
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬