The Paradise Papers: het ultieme morele failliet van onze elites

Onze elites zijn moreel failliet. Vandaag lees ik in de pers dat de bankiers en the powers that be wereldwijd alweer druk aan de slag zijn om een nieuwe financiële crisis te laten ontstaan. Ze zijn er allemaal weer: de perverse prikkels, de bonussen, de sub-prime & zwaar giftige kredieten, de bubbels en de vergaande deregulering van de financiële markten.

We zijn dus weer terug bij (de) af(grond) die ons belastingbetalers zo veel geld heeft gekost en die de bankiers en andere misdadige geldwerkers enorme bankrekeningen heeft opgeleverd. De Volkskrant van vandaag verzucht zelfs “of we dan helemaal niets geleerd hebben“. Klaarblijkelijk niet; en het blijkt ook dat de uitzuigers en kapitalisten van deze wereld het nog steeds voor het zeggen hebben. Even voor de duidelijkheid: ons belastinggeld, waarmee de banken in nood gered zijn, staat nu nog op de particuliere rekeningen van al die fukkers die de wereld schaamteloos in een crisis hebben gestort. Ze gaan het – als je de tekenen goed leest – allemaal nóg een keer doen. En ook de volgende keer dat ze hun risico’s afdekken door regeringen voor hulpprogramma’s te chanteren, komen ze er weer mee weg.

Kortom, de volgende Grote Afroming door de financiële wereld – van het zuurverdiende geld van de middenklasse – zit er alweer aan te komen. En er is niets wat we eraan kunnen doen. Het is wel verstandig om ervoor te zorgen dat je geen geld op de bank hebt staan. Mocht je de elite van vandaag als voorbeeld willen nemen, dan is het vooral ook zaak om zo veel mogelijk belastingen te ontduiken. Zo is het helaas gesteld in deze wereld. De mensen waarvan je zou verwachten dat ze de functie van rolmodel vervullen, nemen het blijkens de Paradise Papers helemaal niet zo nauw met de belasting-mores. Hoe groter het persoonlijke vermogen – zo lijkt het – hoe kleiner de (relatieve) financiële bijdrage die de persoon in kwestie aan de maatschappij wil leveren.

Ondertussen verlaagt ons nieuwe kabinet ook nog eens de vennootschapsbelastingen; met een impact van 1,5 miljard €uro op grond van een volstrekt onbewezen economisch idee. Waar moet dat heen? Moeten wij nu een voorbeeld nemen aan de bandieten, bankiers en beroemdheden van deze wereld? Ik dacht het niet, want we zouden dan wel heel veel gaan lijken op Afrika & Oost-Europa. Dat zijn financieel-economische rampgebieden, waar juist al die mensen vandaan vluchten omdat de samenleving er met de dag onhoudbaarder en corrupter wordt. Dat willen we hier niet. Wat we hier wel willen, is een strak afgedwongen, fiscale en financiële discipline voor iedereen, dus ook voor de rijken en vermogenden. Maar dat niet alleen. Wat we vooral moeten regelen is een einde aan het handjeklap-mechanisme, waarmee de elite de geldstroom van beneden (onderklasse) via de middenklasse naar boven (elite) in stand houdt.

Consistentie is voor mietjes
Siegmund Freud (1856 - 1939) - overgewaardeerde kwakzalver, charlatan en junkie
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬