Trump en Kolen, veel dommer gaat niet…

Eigenlijk weet ik niet eens meer of ik er iets over moet opschrijven, maar deze nieuwe actie van SuperIdioot Trump is toch een kleine aantekening waard. Deze dagen zal hij aankondigen dat hij alle beperkingen voor kolengestookte energiecentrales zal opheffen.

Het gevolg zal straks zijn dat de gezondheid van de Amerikanen die in de buurt van die dingen wonen zwaarder belast wordt. Het lijkt erop dat dit niet uitmaakt, want ook de regels omtrent chemische afvallozingen op water zijn al versoepeld of zelfs geheel afgeschaft. Het milieu heeft voor Trump kennelijk geen enkele waarde, en de mensen die langzaam worden vergiftigd schijnen ook ondergeschikt te zijn aan “zijn” bedreigde industrie.

Een geruststellende gedachte is dat individuele staten worden vrijgelaten om hun eigen regels te implementeren. Dat betekent in praktische zin dat de politieke “leaning” van een staat straks bepaalt of je er goed kunt leven of niet; en wel in de letterlijke fysieke zin van het woord. Staten die progressiever zijn – bijvoorbeeld Hippieland Californië – worden op den duur vanzelf gezonder, terwijl staten waar ze Trump zo’n geweldige peer vinden juist ongezonder worden. Zo gaan de Trump-adepten wellicht eerder dood dan zij die in de wat slimmere staten – die alsnog milieubeperkingen invoeren – wonen. Enigszins oneerbiedig gesteld: op zich veegt dat het politieke landschap op den duur aardig schoon van het schorem dat Trump in het Witte Huis heeft gekregen. Het jammere is alleen dat ze onwetend en misleid zijn.

Echter, alle grappenmakerij daargelaten: wiens bloed gaat daar eigenlijk vloeien? Niet dat van de gefortuneerde rijke republikeinen die in hun ommuurde resorts geen last zullen hebben van kolen-stof, giftige dampen of zwaar vervuild oppervlaktewater. Dat lot is voorbehouden aan het volstrekt irrelevante klootjesvolk. Op zich is het vreemd dat er op die manier gedacht kan worden, maar misschien hebben wij met onze Groningse aardbevingen wel boter op ons hoofd. Tenslotte is het Groningse probleem ook decennia lang genegeerd, voordat er eindelijk actie werd ondernomen. Ik vermoed wel eens dat het naderende einde van de CO2-economie daar meer debet aan is geweest dan mededogen voor de Groningers. Ook hier in Nederland weegt de economie soms zwaarder dan het menselijke welbevinden, dus in Amerika, waar alles en iedereen net iets onnozeler lijkt dan de gemiddelde Europeaan, zal het zeker niet beter zijn.

Het is gek dat Trump niet kijkt naar Oom China, want zelfs daar hebben ze ondertussen door dat lucht schoon moet zijn. Er is een lichtpuntje, en dat is dat niemand meer gelooft of investeert in kolen. Trump is gelukkig een zeldzame uitzondering, die – naar ik van “experts” begrijp – de Grote Wende slechts zal vertragen en zeker niet zal stoppen. Toch zal dat een hoop Amerikanen het leven gaan kosten.

Rinus Beintema's queeste: legale WietWonderOlie
Vakantie in Sudan, met de Mossad als duikinstructeur
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬