Trump is gevaarlijker – want veel dommer – dan gedacht

Trumps wereld. Klik om te vergroten.

De tour door het Midden-Oosten en Europa van Trump heeft meer in beroering gebracht dan al werd gevreesd. De G7 top in Sicilië is een volledige mislukking geworden waar Trump denkt dat hij een authentiek meester-optreden heeft gegeven. Het verschil tussen zijn oordeel en dat van de grote-mensen politici van ons eigen continent is schrikbarend.

Deze man is buitengewoon gevaarlijk, dom, blind en slecht tegelijk. Hij is een prototype psychopaat die geen idee heeft van de ellende die hij aanricht. Hem ontbreekt het vermogen om zijn ware zelf te zien volledig en hij zal sterven met het idee de grootste mens van ons tijdperk te zijn geweest.

Dat de Amerikanen deze gedegenereerde chimpansee tot hun president hebben gekozen is na zijn Europese debacle nog moeilijker te verteren dan het al was. Persoonlijk overweeg ik een acuut huisverbod voor Amerikanen die dat hebben gedaan en – mochten ze toch door de mazen slippen – de zeer indringende “vraag” of ze niet terug willen naar hun eigen land. (Ik realiseer me dat ik dit waarschijnlijk al eerder gezegd heb, tijdens de campagne en tegen de Amerikanen die bij me over de vloer komen.)

De teneur na Trumps vertrek is goed af te lezen aan de reactie van de Duitsers, wier kanselier Merkel stelde – ik parafraseer – dat we wakker moeten worden en als Europa onze eigen weg moeten gaan; want aan Amerika hebben we helemaal niets meer (einde “citaat”). De leidersrol die de VS altijd gehad heeft in NAVO verband heeft ze verloren en verder is er weinig slagkracht van die Amerikanen meer te verwachten. Dat land is in isolationistisch verval en zal dat nog wel even blijven. Ondertussen zijn er andere mogendheden vlijtig in de weer om de koppositie van de VS over te nemen; zowel economisch als wetenschappelijk als wellicht militair. Voor die laatste vacature zie ik Europa – door Ruslands agressie gedwongen – zelf nog wel eens in beeld komen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriël verwoordde de verbazing rond Trumps domme gezwabber wel heel erg treffend. Volgens hem is de korte termijn politiek van de Amerikaanse regering tegen het belang van de Europese Unie. Hij zei:

Wer den Klimawandel durch weniger Umweltschutz beschleunigt, wer mehr Waffen in Krisengebiete verkauft und wer religiöse Konflikte nicht politisch lösen möchte, der bringt den Frieden in Europa in Gefahr. Die Trump-Administration will Klima-Abkommen kündigen, in Krisenregionen aufrüsten und Menschen aus bestimmten Religionskreisen nicht einreisen lassen. Wenn wir Europäer heute dem nicht entschlossen entgegentreten, dann werden sich die Migrationsströme nach Europa noch weiter vergrößern. Wer dieser US Politik nicht entgegentritt, macht sich mitschuldig”.*

Ofwel – vrij vertaald voor hen die geen Duits kunnen lezen** – wie voor Amerika is, is tegen Europa en voor wapenhandel in crisisgebieden, voor klimaatverandering en voor de benadering van religieuze conflicten met geweld in plaats van diplomatie. In het kort: je bent dan medeplichtig aan het Amerikaanse afbraakbeleid en net zo’n sukkel als Trump. Gabriël is hiermee erg expliciet in zijn kritiek aan Trumps adres en dat siert hem. Maar ook: als de doorgaans zo voorzichtige Duitse politici dit soort zaken gaan ventileren dan is er echt iets aan de hand. Tenslotte heeft deze man Trump vis-a-vis gesproken en is hij toen tot het oordeel gekomen dat het nog erger met hem gesteld is dan werd gevreesd. Lekker is dat.


*) Bron: Rheinische Post on-line 30-5-2017**) Een onfortuinlijke omissie. Duits is naar mijn smaak de mooiste, meest geciviliseerde en best gestructureerde taal die we in Europa hebben. We zouden er eigenlijk, als we dan toch klaar zijn met die Amerikanen, de Europese voertaal van moeten maken.

De Brusselse portokas: 40 miljoen €uro
Ramadan 2017
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬