Trump: nieuwsgefoezel van Sovjet-klasse

VK 23 januari 2017

Iedereen kent de bovenstaande foto wel. Links, zoals bekend, het inauguratie-fähiche publiek voor Trump, rechts dat van Obama acht jaar geleden. Alleen een gelobotomeerde debiel denkt dat er op foto links meer mensen staan dan op foto rechts. Ondertussen zijn de cognitief-dissonerende uitvallen van Trumps perschef en die van hemzelf gisteren zo ongeveer viraal gegaan. Volgens beiden trok Trumps inauguratie meer bezoekers dan welke inauguratie dan ook. Elk tegengeluid, hoe diepgeworteld in de werkelijkheid ook, wordt (ondertussen) als vanouds “een leugen” genoemd. Ik denk niet dat daar nog iemand verbaasd over is.

Na afgelopen vrijdag heeft denk ik niemand meer hoop op “het zal wel meevallen met die Trump als hij eenmaal president is”. Aan zijn inaugurele rede, een ongekend harde speech die bol stond van de crypto-nationalistische oorlogsretoriek, denk ik dat we genoeg kunnen afmeten. Deze man is onberekenbaar, niet bijster slim, narcistisch, verstoken van enige zelfkennis, volstrekt onberekenbaar en onbetrouwbaar op de koop toe. Trump zal doen wat hem goeddunkt, ongehinderd door enig inzicht of enige kennis van zake en met dezelfde destructieve nep-flair die hij nu al enige maanden ongegeneerd door de media smijt. Kortom: we gaan met hem gevaarlijke en onzekere tijden tegemoet. Voor zijn landgenoten, die hij bikkelhard gaat afknijpen, wordt het een nog veel harder gelag.

De reactie van het Trump-team op de bovenstaande foto en Trumps constante aanvallen op de pers geven nog maar eens aan hoe goed hij naar zijn grote vrind Vlad Poetin heeft gekeken. Het is een oude beproefde Sovjet-tactiek om waar- en werkelijkheid te negeren en er vervolgens meerdere gefabriekte versies van rond te strooien, zodat het volk niet meer weet wat nou echt is en wat niet. Zo deed Lenin het al vanaf 1913, zo deden alle Sovjet-chefs het na hem en zo doet nu ook Poetin het. Het Russische volk wordt al ruim 100 jaar voorgelogen over bijna alles wat de staat of haar belangen raakt. Gezien de aardige primeur van Trump als president en zijn aperte, schaamteloze leugens over (o.a.) de opkomst bij zijn inauguratie – maar ook zijn gedraaikont met een heleboel andere issues zoals zijn mening over de FBI en de CIA – is ondertussen duidelijk dat Trump zijn persbeleid op dezelfde leest gaat schoeien. Ofwel, hij gaat zich wat zijn communicatie betreft als een rechtgesnaarde sovjet-autocraat gedragen. We hebben globaal gezien vanaf nu dus met een aardig explosief trio te maken: Trump, Erdogan en Poetin.

We hadden het kunnen weten. Trump is toch de uitvinder van het nep-nieuws waarover hij nu zo veel krokodillentranen laat. Zijn onzinnige en volstrekt uit de lucht gegrepen verhaal over Obama die niet in de V.S. geboren zou zijn is legendarisch. Iemand die dat soort onzin als waarheid kan verkopen kent geen schaamte. Als het niet zo triest was dan had de wereld er nog een aardige entertainmentwaarde aan kunnen ontlenen. Helaas is de zaak daarvoor toch een tikkeltje ernstig.

We weten sinds gisteren dat Trump zijn belastingaangifte niet publiek zal maken. Volgens hem is niemand daarin geïnteresseerd. Als hij dat maar hard genoeg blijft roepen dan gaat iedereen hem vanzelf geloven, moet hij denken. Misschien werkt het ook wel zo in Rusland, maar ik hoop voor de Amerikanen op een beter werkende pers. Dat is ’s lands laatste linie tegen Trumps geknoei met de democratie en ’s lands geloofwaardigheid. Want als je bedenkt dat de Amerikanen zo’n idioot als president kunnen kiezen – of dat laten gebeuren – dan moet dat haast wel iets zeggen over de Amerikanen zelf. Voor de rest komt hen vooral medelijden toe; heel erg veel medelijden.

VK 25-2-2017

Trump's Amerika - Das Vierte Reich
Trumpaugurationday
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬