Wetenschap-bashing in Amerika en Turkije

Het is gek dat het me nog niet was opgevallen, maar logisch is het wel: als Turkije de confessionele staat nieuw leven in wil blazen, dan gaat het wetenschappelijke niveau onvermijdelijk een keer omlaag. Precies dat is in Amerika al heel lang aan de hand, met als triest dieptepunt voorlopig het verlaten van het Parijse klimaatakkoord. In dat land wordt ook de evolutieleer als een “mening” gezien, die slechts naast die van de bijbel staat; en die misschien evenveel waard is.

Wij weten natuurlijk beter en we verkneukelen ons al decennia lang over die Amerikaanse stupiditeit. En sinds het aantreden van Trump doen we nog goed zaken ook. Ik weet dat er veel excellente wetenschappers zijn die een carrière aan de Technische Universiteit Delft tegenwoordig als een betere optie zien dan een loopbaan aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dat is wel eens anders geweest.

De oproep van de versgebakken Franse president Marcon aan alle Amerikaanse wetenschappers om vooral naar Frankrijk te komen, verandert daar niets aan. Die “Polytechniques” in Frankrijk halen het nu eenmaal niet bij de Nederlandse wetenschappers/ingenieurs-opleidingen. Dat is ook logisch. In Frankrijk kunnen ze over een issue wel 10 jaar blijven zeuren en het dan nog laten liggen. Als we dat in Nederland doen, dan staat we in no time onder water. Ik bedoel hiermee: de Nederlandse slagvaardigheid is bijzonder doelmatig, maar vanwege onze geografische dispositie ook wel noodgedwongen – al zo’n 400 jaar lang.

Het ziet er naar uit dat we onze gastvrijheid moeten uitbreiden naar de Turkse wetenschappelijke gemeenschap. Roerganger Erdogan heeft in zijn onmetelijke wijsheid besloten dat de evolutieleer niets is voor de Turkse scholieren. Het is volgens hem allemaal veel te moeilijk, te omstreden en bovendien betwistbaar. Wat zich hier aftekent is een natie die zich langzaam maar zeker aan het terugtrekken is naar de nieuwe donkere middeleeuwen, door haar onderwijs ernstig te debiliseren. Dat dit kan, op instigatie van de president nog wel, is stuitend. Als onze premier zich tegen het curriculum van onze scholen aan zou bemoeien, dan zouden hem pek en veren wachten.

Christenunie in het kabinet: degeneratie dreigt
Binnenkort als doodsoorzaak: de Europese Farma-regels
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬