Mensenrassen bestaan niet

rassenkaart

Klik voor de volledige tekst van het in Nature gepubliceerde onderzoek

Ik prefereer Benito Mussolini boven Adolf Hitler. Dat heb ik hier wel vaker gezegd. Beiden staan politiek ver van me af want ik ben geen fascist of nationaalsocialist. Wel vallen ze allebei op door hun buitengewoon twijfelachtige bijdrage – naast ook verdiensten overigens – aan de Europese geschiedenis. Mussolini was een intellectueel, een begaafd schrijver, een erudiet en aanvankelijk nog een socialist ook. Bovendien was hij een fervent atheïst. Hitler daarentegen was een slappe leegloper zonder enige noemenswaardige onderwijs-achtergrond, verstoken van de geringste werkervaring, een pocher en een bluffer die niet veel van de echte wereld begreep en die fervent in het Arische sprookje bleef geloven. Hij was naast dat alles ook nog eens een agnost die te week was om atheïst te zijn. Ik haat dat soort mensen.

Een belangrijker verschil tussen de twee heren was hun opvatting over “rassen” bij mensen. Volgens Mussolini waren er geen menselijke rassen en stelde hij:

Rassenleer? De zogenaamde menselijke rassen zijn voor minstens 95% een gevoel en geen realiteit. Niets zal me ooit doen geloven dat er vandaag de dag menselijke rassen bestaan.”

Waarvan akte, Ben, maar of al jouw collega’s van weleer het daar zo stellig mee waren geweest weet ik niet. Wel staat als een paal boven water dat de strenge rassenleer en het ultieme antisemitisme toentertijd toch iets exclusief Duits waren. Führer-staten waren in het begin van de vorige eeuw dan wel over heel Europa ontzettend hip, maar alleen Duitsland kwam op het idee om een heel volk uit te roeien. En ze deed dat nog wel op grond van een hoop bij elkaar verzonnen waanzin over een superieur “Herenras” dat nooit echt bestaan heeft; een soort religie dus.

Onderzoek geeft Mussolini ondertussen voor de zoveelste keer gelijk en het is goed om te zien dat de publicatie erover de pers haalt. Om de bocht even heel kort te nemen: we stammen allemaal af van een clubje Afrikanen dat ongeveer 90.000 jaar geleden uit die regio naar Europa (en Azië & Zuid-Amerika) vluchtte om daar asiel aan te vragen. Gelukkig was er in Europa toen nog niemand anders – behalve een paar verloren Neanderthalers die fluks onder de voet werden gelopen – dus ze zaten gelijk gebeiteld. Helaas zijn de afstammelingen van deze migranten minder gastvrij dan hun verre voorouders, want als we tegenwoordig iets weren uit fort Europa dan zijn het wel Afrikanen.

Gek eigenlijk, als je daar iets langer over nadenkt. Als er ooit iemand over remigratie begint dan weten we gelijk dat we met ongeveer 6,5 miljard mensen naar Afrika moeten. Hebben ze daar in Afrika wel zin in? Ik waag dat te betwijfelen.

Correctie: een belangrijk wetenschaps-attribuut
De Roofmachine levert: grondstoffen & mensen