Noorwegen verbiedt vanaf 2025 benzine- en dieselauto’s

benzineIk blijf het zeggen: als je echt iets voor elkaar wilt krijgen dat tegen de directe voorkeuren van de consument ingaat dan moet je dat als staat afdwingen. Dat geldt voor vlees eten, veilheidsgordels dragen, nuchter rijden, helm op, WA-verzekeren, onderwijs nemen en ga zo nog maar even door. De gemiddelde consument laat zich niet beperken zonder dwang en al helemaal niet door zichzelf. Dat moet de overheid doen en dat doet ze dus ook, o.a. door zich het monopolie op geweld en belastingheffing toe te eigenen. De staat is machtig en overal, als het goed is. De meesten onder ons zullen zich niet realiseren hoe veel en vaak zij ons iets voorschrijft, gebiedt of verbiedt, maar de sturing door de overheid is aanzienlijk.

Er valt nog veel te sturen, vooral in het belang van de mensheid. Zo zou de wereld er veel beter uitzien als de intensieve veeteelt officieel werd verboden en dientengevolge subiet werd afgeschaft. Ik heb wel eens cijfers gezien waarin duidelijk wordt dat deze tak van sport de grootste belasting voor onze ecosfeer is die er bestaat; nog groter dan alle autorijderij en elektriciteitsopwekking bij elkaar. Dus als we allemaal vegetariër of zelfs maar parttime vegetariër (één maal per week vlees) zouden worden, dan zou ons klimaatprobleem grotendeels zijn opgelost. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Niet vrijwillig, dat weet ik zeker, want de mens wil vlees blijven eten en wel in exhorbitante hoeveelheden die nergens goed voor zijn. En ook niet via die zogenaamde vrije markt die vooral goed is voor de kapitalisten en zeker niet voor de natie.

Voor het elektrische rijden geldt eenzelfde wetmatigheid. Als je de automobilist niet in een elektrische auto dwingt dan gaat hij er niet inzitten. Dat is nu in ieder geval de trend. Ik ben daarom aangenaam verrast met het voorgenomen besluit van Noorwegen om auto’s die op fossiele brandstoffen rijden binnenkort geheel uit het land te weren. Het zal best wel een “negatief” effect op het toerisme hebben, want alleen de elektro-auto–bezittende Europeaan kan daar vanaf 2025 nog zonder openbaar vervoer op vakantie, maar daar komen ze wel overheen. En na 2030 is de bootreis met de pont ook nog eens elektrisch, omdat dan ook alle vaartuigen die in die fjorden rondkarren fossielvrij moeten zijn. Het zal best dwingend zijn allemaal en de staat grijpt met deze manoeuvre diep in, maar ik ben toch buitengewoon gecharmeerd van de voortvarendheid van deze natie. Ik zou willen dat we zelf zo waren.

Turkije verlaat de NAVO voor 18-8-2017
Kim Kardiashian is volgens eigen zeggen geen feministe