VWS – Edith Schippers, eigenlijk is dat gewoon een WERELDwijf

pharma

Een van mijn sterkste irritaties over de wereld van het grote geld wordt veroorzaakt door de farmaceutische industrie. Die verdient zich het leplazerus aan de ziekten van anderen en neemt daarbij geen enkele sociale verantwoordelijkheid. Winst is voor hen belangrijk en niet de toegankelijkheid tot levensreddende en -verbeterende medicijnen voor de mensen die dat nodig hebben. Ik weet niet meer om welke CEO van welke medicijndealer het ging, maar er is laatst een belachelijke prijsverhoging ingesteld op een essentieel medicijn dat eigenlijk geen geld meer kost. De achtergrond: meer dividenden voor de aandeelhouders over de ruggen van patiënten heen. Deze CEO had verder geen commentaar, maar hij wordt nu wel door de wereldgemeenschap uitgescheten. Of dat ondertussen geholpen heeft weet ik niet en ik ga het ook niet uitzoeken. Ik vind berichtgeving over dat soort schoften altijd bijzonder deprimerend.

De ontwikkeling van het medicijn voor de ziekte van Pompe is een ander voorbeeld van de gehaaidheid van de industrie. Omdat er maar weinig gebruikers zijn wordt het onredelijk duur gemaakt, terwijl interne compensatie met de winsten op oudere en goedkopere medicijnen niet eens wordt overwogen. Die winsten zijn namelijk voor de aandeelhouders en niet om onderzoek mee te financieren. Mag ik even een teiltje?

De industrie schermt met de hoge ontwikkelingskosten maar geeft daar tegelijkertijd geen inzicht in. Dat riekt naar de misdaad. Gelukkig vindt Edith Schippers, onze minister van VWS, dat ook en ze gaat om precies die reden de initiatieven van de Stichting Fair Medicine steunen met een enorme tiet geld. Deze club, een consortium van betrokken artsen onder initiatief van oud EMC-kinderarts Hans Büller, gaat zelf medicijnen maken met als doel deze ten eerste goedkoper beschikbaar te krijgen en om ten tweede inzicht te krijgen in de ontwikkelkosten die door de industrie zo spastisch uit het zicht worden gehouden. Schippers op het nieuws gisteren: “De farmaceutische industrie kan haar borst nat gaan maken, want er komen meer van dit soort initiatieven aan…” Over deprimerend gesproken; hier word ik dus acuut vrolijk van!

De betrokkenheid van Schippers is bijzonder toe te juichen. Dat is niet in de laatste plaats omdat ze VVD minister is, traditioneel een bolwerk van “liberalen” (van een speciale soort) die in de regel niets moeten hebben van staatsbemoeienis met ondernemers. Ze stapt hiermee ruim over haar politieke schaduw heen en dat moet je kunnen waarderen. Ik ben benieuwd wat de andere mechanismen zijn waarmee de hegemonie van de farmaceuten zal worden ondergraven en waarvan Schippers de komst aankondigt. Hoe meer hoe beter ben ik geneigd te denken. Het wordt zo langzamerhand wel eens tijd dat er een einde komt aan de gijzeling van de natie door een stelletje op winstbejag gefocuste fabrikanten.

Schippers krijgt al voor de tweede keer deze week een vette plus achter haar naam. Voor een VVD minister is dat geen geringe prestatie moet ik toegeven. Ik begin al last te krijgen van een stevig HALO-effect merk ik, want die Schippers is volgens mij gewoon een wereldwijf.

Kentering in de wereldhandel: isolationisme wint terrein
De Republikeinse Monarchie: de koning gekozen