Wapens voor leraren in de V.S.

Ik bedacht me opeens iets: de V.S. en haar constituerende onderdelen zijn geen staten; althans niet in de strikte zin van het woord. Een staat voldoet aan minstens twee (maar eigenlijk drie) voorwaarden: het heeft het monopolie op geweld en het monopolie op belastingheffing en voor het mooie hoort daar eigenlijk ook de beveiliging van haar burgers bij. Aangezien in de V.S. de staat niet het monopolie op geweld heeft, diskwalificeert het zichzelf in filosofische zin.

Nog zo’n voorbeeld: in Italië heeft de staat geen monopolie op belastingheffing. De verschillende smaken penozeclubs – Ndrangheta, Cosa Nostra en al die andere maffiafamilies – doen dat daar ook, vandaar de twee-staten-staat Italië; en de onvermijdelijke puinhoop die dat oplevert.

Mijn gedachte kwam op na het lezen van Trump’s opmerking dat docenten op de middelbare scholen van Amerika bewapend zouden moeten zijn. Afgezien van allerlei morele bezwaren die aan dat idiote plan kleven, zijn er ook praktische voetangels en klemmen. Wat te denken van docenten die geen wapen willen dragen? Als ze dat wel hadden gewild, dan waren ze wel politieagent of soldaat geworden. Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde leraar graag met een vuurwapen in zijn/haar zak voor de klas wil staan. Ik ken er een paar van dichtbij en ze vinden het allemaal een griezelige gedachte. Een daarvan is mijn dame en ik vind van alles best, maar er komen geen vuurwapens mijn huis in. Vuurwapens trekken vuurwapengeweld aan – zowel voor de klas als elders – en daar hebben wij geen zin in.

Los van het bovenstaande is het ook de vraag wie dat allemaal zou moeten betalen. Wordt het pistool “government issue“? Dat wordt een aardige rekening voor de federale regering, die misschien de Mexicaanse-muur-missie ernstig in gevaar brengt. Doe het aantal leraren in de V.S. maal ± 2.000 dollar + de noodzakelijke schietlessen met munitie à weetikveelhoeveel dollar per sessie en je hebt een aardige kostenpost. Gaat Trump soms proberen om de NRA te laten betalen? Het zou een aardige stunt zijn, maar mijn meest prangende vraag is: wat als zo’n bewapende leerkracht berzerk gaat en zijn wapen in zijn lokaal leegschiet? Ik kan me niet voorstellen dat een docent altijd maar zijn cool bewaart als hij voor de zoveelste keer door een leerling – of zijn directeur – wordt afgezeken. Misschien is het daarom niet echt verstandig om die gasten een pistool te geven.

Al met al is het duidelijk dat Trump de oplossing niet zoekt in het terugdringen van het aantal vuurwapens dat onder het volk circuleert. De prioriteit lijkt vooral te liggen bij het behoud van die ondingen, ondanks de dodelijke ellende die dat oplevert. Ook in die zin diskwalificeren de V.S. zich als staat: ze houden haar burgers moedwillig onveilig.

Carlito's Way Today
Moreel vegetariër - het wordt steeds aantrekkelijker
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬