De Russische knokploegen in Frankrijk

Na het de laatste dagen eens aangezien te hebben weet ik weer precies waarom ik nooit voetballen kijk: het trekt volk aan van een statuur waarmee ik nooit geassocieerd zou willen worden. Ik hoef ze ook niet te zien of zelfs maar over ze te horen. Helaas echter zit dat laatste er deze paar weken niet in. Het is namelijk weer EK (voetballen) en dat betekent dat het gastland dat de pineut is bezoek krijgt van voetbalfans vanuit heel het competitiegebied. Dat was misschien vroeger nog leuk en er werd toen waarschijnlijk ook een flinke cent aan verdiend. Nu kost het volgens mij alleen maar geld en heeft niemand er iets aan. Een van de grote kostenposten is volgens mij de crowd-control waarmee de fans in toom gehouden moeten worden. En tijdens dit EK wordt dat aangevuld met hele hordes anti-terreur eenheden, die ook vast niet goedkoop zijn. Een vraagje terzijde: al die voetballers en die UEFA-souteneurs blijven maar geld in hun zak steken. Wat betaalt zo’n voetbalbond eigenlijk aan de openbare veiligheid?

De onontkoombaarheid van zo’n toernooi is waanzinnig. Er is geen plek binnen de media waar je verschoond blijft van dat profane spelletje. Op zich zou er mee te leven zijn als het niet gepaard ging met zo veel publiek geweld. Als het de Nederlandse fans zijn die in Rome de boel kort en klein slaan dan schaam ik me voor de Nederlanders. Als de Italianen zoiets doen dan doe ik hetzelfde over hen. Als de Engelsen zich aan vandalisme en straatterreur te buiten gaan dan denk ik tegenwoordig dat we door een welgemikte Brexit snel van die suffels af zullen zijn. Maar dan die Russen.

Ik heb al eerder opgemerkt dat er iets heel vervelends gaande is in Rusland. Daar begint zich een buitengewoon radicaal en gewelddadige laag in de bevolking te nestelen, die verdomd veel weg heeft van de SA-knokploegen van Ernst Röhm, die in de jaren 1920/30 München onveilig maakten en zo het opkomende nationaalsocialisme propageerden. Het hoe en waarom van deze Russische knokploegen staat dus elders op deze blog, maar interessant is nu hoe ermee om te gaan als ze zich vrij in Europa bewegen. Russische hooligans zijn anders dan de reguliere Europese huis-tuin-en-keuken hooligan. Het zijn namelijk goedgetrainde en gecoördineerde vechtersbazen, voor wie een EK’tje, met wat kloppartijtjes onder hooguit 200 man met wat peletonnetjes ME, een schoolreisje is. Die gasten zijn erger en meer gewend. Ten eerste slaan ze elkaar onderling bij intranationale ontmoetingen zomaar het leven uit. Ten tweede worden ze op de thuisbasis op een weinig zachtzinnige wijze gedrild. Daarnaast worden ze trouw gezworen aan de Russische heimat alsof het een authentieke “Blut und Boden” führer-eed betreft; met ongeveer dezelfde consequenties voor hen die de eed afleggen.

Ofwel, die Russen deinzen helemaal nergens voor terug. Het zijn effectieve stoottroepen die gecoördineerd te werk gaan, waarmee de doorsnee overheid die dit niet gewend is geen raad weet. Om het nog erger te maken: ook in Rusland heeft niemand controle over deze groepen die steeds openlijker hun eigen gang gaan; ook Poetin met zijn hele apparaat niet. Zijn ontkenning dat deze groeperingen onder zijn bevel actief waren in Oost-Oekraïne was terecht. Die gasten opereerden volledig op eigen houtje. Dus wat te doen? Het klinkt vast cru, maar tegen een op militair niveau getrainde gevechtseenheid is maar één kruid gewassen en dat is… een goedgetrainde gevechtseenheid die beter bewapend is. Die zou in staat zijn om zo’n roedel Russen te isoleren en de pan in te hakken, met veel en heftig geweld. Dat is de enig manier waarop die ondermensen het hoofd geboden kan worden. Een soort normbesef waarbij geweld als iets ongezonds en onwenselijks gezien wordt zit er voor die gasten niet in. Zo zit hun ideologie niet in elkaar. Geweld – overigens een van de belangrijkste attributen van het fascisme – is het enige waarvoor ze gevoelig zijn.

De toon is voorlopig goed gezet door het voetbalgeweld. We kunnen slechts hopen dat er geen onschuldige voorbijgangers het slachtoffer worden van de rappe fascistische expansie die zo trefzeker wordt uitgevoerd door de Russische voetbalfans. Het is een buitengewoon trieste aangelegenheid en ik zou het liefst gaan kluizenaren totdat deze engerds van de buis zijn verdwenen.

The Lone Gay Wolf
Simpele dichotomie: je hebt Arabieren en flut-Arabieren