Het 500tje weg, de witwassers en criminelen gefukt

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik dit opschrijf, maar ik doe het nog maar een keer: het gebruik van contant geld is duur, dom en ongelofelijk ouderwets. Ik kan er nog steeds niet bij dat er zo veel mensen bij zweren, inclusief ondernemers, die ten gevolge van hun stront-eigenwijze houding aan het einde van elke werkdag met een enorme hoeveelheid cash in huis zitten. Ik zie dan altijd in gedachte de potentiële roofovervallers al verlekkerd langslopen om hun doelwit te verkennen.

Aldus hierboven mijn positie over de vele eettentjes in Rotterdam, waar je met geen mogelijkheid voor je broodje gemalen varkensnek kunt pinnen. Daarbij ging ik er van uit dat de betreffende ondernemer te gierig was voor een PIN-aansluiting; wat ik ook weer gek vond omdat de verwerking van contact geld duurder is dan digitaal geld. Maar sinds gisteravond weet ik beter. In Rotterdam-Zuid is een offensief tegen het witwas-circuit aan de gang. Het witwas-circuit is de verzameling van winkeltjes die vooral bedoeld zijn om grote hoeveelheden anonieme cash in digitale – en dus legale – circulatie te krijgen. Op Zuid zijn dat kappers (zonder stoelen), belhuizen en juweliers. Als ik erover nadenk dan moet ik er toch van uitgaan dat voor de eettentjes die ik hierboven noem (West-Kruiskade) hetzelfde geldt. Die kebab-bakkers zijn niet gierig. Het zijn gewoon hele ordinaire witwassers.

Rotterdam gaat de witwassers aanpakken. Het is een prijzenswaardig initiatief, want een crimineel die niets anders met zijn geld kan doen dan het oppotten onder zijn vloer, heeft geen bips aan zijn fortuin. Witwassen kost geld, dus van een illegaal miljoen zal 5 ton overblijven, die ergens via een nepfactuur op een legale rekening terecht komt. Die andere helft blijft aan de witwassende strijkstok hangen, waarna die waarschijnlijk ook – frisgewassen – op de bankrekening van de “bankier” komt te staan. Witwassen is dus een lucratieve onderneming. Als je geen bezwaar hebt om zaken te doen met criminelen dan kun je zo een hoop centen verdienen. Behalve in Rotterdam dan, waar justitie bezig is om die achterdeuren stevig dicht te spijkeren.

In het verlengde hiervan is een ander initiatief noemenswaardig. Voor de crimineel die niet wil witwassen en die dus veel contant geld moet bewaren, is het handig dat er grote coupures zijn die veel waarde vertegenwoordigen. Het briefje van 500 €uro kwalificeert hiervoor. Met deze coupures stop je een miljoen in een klein koffertje dat net iets meer dan 2 kilo weegt. Het is dus geen verrassing dat meer dan 90% van deze briefjes zich in handen van criminelen bevindt. De meesten van ons zullen zo’n ding zelden van dichtbij zien. Dat is de achtergrond van de voorzichtige overweging van de Europese Bank om die coupures dus af te schaffen. Ik zou het graag zien gebeuren. De briefjes in omloop mogen dan worden ingewisseld, binnen een termijn van een of hooguit twee weken, daarna zijn ze waardeloos. Ik zie het al helemaal voor me, die criminelen die ineens met een berg waardeloos geld onder hun vloer zitten. Dat wordt hele dure isolatie.

Zwaartekrachtgolven bewezen: Einstein heeft opnieuw gelijk
Verzet van Duitse rechters tegen TTIP