Turkije verlaat de NAVO voor 18-8-2017

NAVO’s Stoltenberg & Turkije’s Erdogan

Dit is een ultrakorte aantekening om voor mijzelf vast te leggen dat ik op 17-8-2016 heb voorspeld dat Turkije binnen een jaar – dus voor 18-8-2017 – de NAVO verlaat. De reden is een toenemende spanning tussen Turkije en de rest van de wereld, de bedreigde demo- en toenemende autocratie in dat land (waardoor Europa de komende 15 jaar niet met Turkije zal onderhandelen over toetreding tot de EU) en de Turkse ambitie om zich breed te maken richting het oosten. Er zijn verscheidene kandidaten voor falende staten in de regio en Turkije zal er als de kippen bij zijn om daar haar “invloed” te versterken van een soort die niet mogelijk is als het lid van de NAVO is.

Gisteravond met een borreltje ernaast leek het alsof ik met deze voorspelling nieuwe grond aanboorde maar dat is niet zo. Ik zie in de pers al meerdere geluiden opduiken van ongeveer dezelfde teneur. Origineel of niet, ik sluit me daarbij aan. Ik heb op dit moment geen reden om van de Turkse welwillendheid uit te gaan. Ik heb het hier al vaker gezegd maar Erdogans tactieken lijken erg veel op die van Hitler in 1933 en die van Poetin in 1999/2000. Wat nog zorgwekkender is: de populariteit van Erdogan in eigen land doet erg aan het draagvlak voor de NSDAP aan het einde van de Weimar republiek denken, maar dat kan persoonlijke smaak zijn.

Een aardige indicator voor de ernst van de zaak: Amerika is zijn kernwapens aan het verplaatsen van Turkije naar RoemeniĆ«…

Eindelijk: VS sluiten geprivatiseerde gevangenissen
Noorwegen verbiedt vanaf 2025 benzine- en dieselauto's