China roert zich regionaal

Eindelijk is het zo ver, moest ik vanmorgen al dan niet terecht constateren. China neemt het scheidsrechterschap voor het West-Pacifische basin eindelijk serieus op zich. Het waarschuwt iedereen die zich rond de Chinese zee asociaal gedraagt voor de escalatie van het Oost-West conflict nieuwe stijl. Want waar vroeger de NAVO en het Warschaupact tegenover elkaar stonden, staan nu Noord-Korea + China en de rest van de wereld dat. Ik heb vaak horen zeggen dat na de val van “De Muur” in 1989 het oude vijandschap tussen de kapitalisten en de socialisten zou zijn verdwenen. De nieuwe vijand-focus voor het westen zou vanaf dat moment de islam zijn. Dat is volgens mij slechts gedeeltelijk waar.

De focus op de islam is er, maar de oude socialistische vijanden zijn bij lange na niet verdwenen. Hooguit is er één van een socialistische sovjet model opgeschoven naar een hyper-kleptocratie (Rusland) en is de ander omgevormd van een mislukt Maotisch communisme naar een wat onduidelijk centraal geleid kapitalistisch-socialisme (China). Evenwel zijn de geopolitieke specificaties in de regio niet veranderd en willen zowel China als Rusland hun invloedssfeer uitbreiden; net zoals vóór 1989. De ideologische ondergrond is misschien veranderd, maar het regionale krachtenveld is waarschijnlijk hetzelfde als tijdens de koude oorlog. Ik schat het zo’n beetje in rond de jaren 1970.

Kazachstan, dat hele rijke land dat tussen China en Rusland in ligt, zal het zwaar te verduren krijgen omdat ze als leverancier van vrijwel alle belangrijke grondstoffen interessant is. Dat is het lot van een land met een goedgevulde bodem nu eenmaal en ik zie dat als een soort natuurlijke beweging. De echte probleemveroorzaker echter, Stalin-stijl, is Noord-Korea, dat er nu voor heeft gezorgd dat hun zuiderburen uit pure stress een door de V.S. gefinancierd raket-afweersysteem hebben neergezet, dat de ballistische diarree uit het noorden moet kunnen opvangen. Daarnaast vinden er excessieve vlootbewegingen van zowel de V.S. als Zuid-Korea plaats. De schuld ligt bij Noord-Korea’s despoot van dienst Kim Jong-un, die verwende snotneus, die links en rechts mensen laat vermoorden, die zijn natie laat verhongeren en die met levensgevaarlijk speelgoed speelt. Het is goed dat hem eens goed de oren gewassen wordt, door zijn enige bondgenoot op deze planeet China, die nu eindelijk ook onrustig begint te worden van zoveel lichtzinnig getreiter. Er werden in het recente verleden door Peking ook al eens sancties tegen Noord-Korea geratificeerd, naar aanleiding van KJ-u’s kernproeven. Nu is daar waarschuwing nummer twee (voor zover ik weet (maar dat zegt niets))… Het is in ieder geval iets en het zou mooi maar onwaarschijnlijk zijn, als ze zich daar in Noord-Korea ook maar een bips van aan zouden trekken.

De waarschuwing aan het adres van de V.S. is windowdressing. Amerika laat zich door China niet beleren en ze zullen in Peking ook niet anders verwachten. Bovendien ziet China zowel de V.S. als Europa als krimpgebieden, geplaagd door een zwaar tanende betekenis op het wereldtoneel. China’s boodschap is ook eigenlijk aan Noord-Korea gericht, dat zich na een waarschuwing aan de V.S. gracieus uit het groeiende conflict zou kunnen terugtrekken. Ik zie het diplomatieke gependel tussen Peking en Pyongyang al helemaal voor me. Misschien is dat zelfs al jaren bezig. Helaas is er bij een idioot als Kim Jong-un niet veel intelligentie te verwachten. Bovendien vermoed ik dat hij geen enkel probleem zou hebben met het uitlokken van een wereldwijd conflict, compleet met de inzet van kernwapens.

Laat ik dan maar wat tips geven. Als ik Xi Jinpin was, dan zou ik Noord-Korea annexeren. Rusland is weggekomen met De Krim, ik zie geen reden waarom het voor China ook niet goed zou uitpakken. Sancties zal ze niet voor haar kiezen krijgen, want daarvoor zijn ten eerste de handelsbelangen van het westen met China te groot en ten tweede zal iedereen, de V.N. incluis, de manoeuvre alleen uit veiligheidsoverwegingen al toejuichen. Het zou betekenen dat de wereld een instabiele, waanzinnige en net iets te zwaar bewapende tiran minder te vrezen heeft. Het zou de regio bijzonder goed doen.

Klaar! met dat Turkse Erdogan-Geteisem
Gecamoufleerde peiling: Jesse Klaver op kop...
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬