Een nieuw dieptepunt: Filibusteren tegen de “aflosboete”

Of het al eerder is gebeurd weet ik niet, maar ik vermoed een primeur in de Nederlandse politiek: een Filibuster door zowel de PVV als 50+. Ze hebben exorbitante spreektijd in De Kamer aangevraagd om het debat over de afschaffing van de “Wet Hillen” te vertragen en te torpederen. De wet behelst de vrijstelling van het eigenwoningforfait voor hen die hun huis hebben afgelost. Het is de bedoeling dat deze vrijstelling verdwijnt en daarmee ook de rechtsongelijkheid onder woningbezitters.

Het is een veilige richtlijn om ervan uit te gaan dat iets wel goed zit als de VVD er sterk tegen is. Dat klopt ook in dit geval. Neoliberaal en groot-geld-vrind Hans Wiegel noemt de afschaffing van de vrijstelling voor het eigenwoningforfait een “aflosboete”. Het is namelijk zo dat je met dat forfait een soort “huurbelasting” betaalt. Het is echter wel een brede belasting: iedereen die een huis “bezit” en die daar een hypotheekschuld over aflost – en deze aftrekt van het belastbaar inkomen – moet die aftrek met het forfait verminderen. Ofwel, dat huurwaardeforfait wordt door de meesten van ons gewoon betaald! Het ligt echter min of meer buiten ons zichtveld, omdat het wordt gebracht als een aftrekvrije voet; de drempel waarboven je pas rente kunt aftrekken.

Met andere woorden: de VVD, de PVV en 50+ zijn erg op de hand van de rijke eigenwoningbezitter die geen hypotheekschuld meer heeft. Van de VVD kan ik me dat wel voorstellen, want die staan nu eenmaal voor de gegoede medeburger. Maar dat ligt bij zowel de PVV als 50+ net ietsjes anders. De PVV propaGeert bij uitstek een partij voor het volk te zijn, maar is dat kennelijk niet. Dat verbaast me eigenlijk nauwelijks, want rechtlijnigheid is voor die Wilders – zo blijkt bij al zijn publieke optredens – erg moeilijk. Hij babbelt bijvoorbeeld veel over vrijheid van meningsuiting, maar sleept tegelijk de een na de andere voor de rechter om hem/haar de mond te snoeren. Leg mij maar uit hoe dat geloofwaardig is. Zo’n Wilders is naar mijn mening een buitengewoon zwakke sukkel – eigenlijk in alle opzichten maar vooral retorisch – die vanzelf door de historie zal worden doorgespoeld.

En dan is er die 50+. Dat is die partij voor de rijkste groep van Nederland: de ouderen. Die pretenderen wel voor het volk op te komen, maar is het een onverholen graaiersbende. Het is hopelijk geen blijvertje, al was het alleen maar vanwege de schaamteloze leugenachtigheid van die partij. Voorman Henk Krol van 50+ ontkent glashard de demografische werkelijkheid van de ouderenrijkdom en probeert ongegeneerd de jongere generaties alsnog een extra poot uit te draaien. Dat doet ze niet alleen door tegen de afschaffing van de vrijstelling van het eigenwoningforfait te zijn, maar ook door te pogen de pensioenleeftijd weer op 65 te krijgen. Vooral dat laatste is een volstrekt onbetaalbare, onzinnige en eigenlijk ronduit schunnige wens, want het klopt nog meer geld uit de zakken van de werkenden ten goede van die onproductieve ouderen – die, zoals we weten, sowieso de rijkste bevolkingsgroep van Nederland vormen. Hoe inhalig kun je zijn? Zo stellen ze toch een zeer fraai voorbeeld van hoe het niet moet, die 50+ers.

Dat laatste is echt een gotspe. Als ik daaraan denk heb ik de neiging om in de supermarkt alles wat boven de 70 is met mijn karretje tegen de schenen te rijden. Ik houd me in want ik blijf netjes, maar ik kan het niet laten om hierover een werkelijk geniaal filmpje van Lubach te plaatsen….

"De Mensheid" is populistische & rechtse onzin en bestaat niet echt
Eindelijk: Zimbabwe's Mugabe naar de prullenbak
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬