Het Klimaat Hiemstra

Klik voor vergroting

Het was me al opgevallen dat Het Weer steeds hipper wordt in Nederland. Vooral zo tegen 20.25 uur op de avond bij het NOS-journaal. Ik ben er laat bij met mijn observatie, want de kentering heeft plaatsgevonden in 1998, zo’n 20 jaar geleden. Dat was het jaar waarin Gerrit Hiemstra de gelederen van het tandem NOS-KNMI versterkte. Het moet me opgevallen zijn, want zijn verschijning is niet onopmerkbaar. Gerrit Hiemstra is slankblauw met een rode dop. Visueel kun je onmogelijk om hem heen. Zijn later aangetreden collega Peter Kuipers Munneke is van hetzelfde kaliber: blauw en rood, gepresenteerd in een netjes getailleerde snit.

De laatstgenoemde is trouwens doctor, een graad die me altijd imponeert omdat het naast een degelijke academische discipline zo veel nauwgezet zitvlees en doorzettingsvermogen vraagt. Het is geen geringe prestatie om te promoveren. Hoe dat met Hiemstra zit kan ik niet zo snel vinden, maar het zou me niet verbazen als ook hij tot de bovenklasse van academia behoort.

Hiemstra’s meest recente verdienste is dat hij Thierry Baudet, dat onvoorstelbaar irritante balletje van die volstrekt overbodige FVD partij, terecht heeft gewezen over de Trumpiaanse nonsense die hij over het klimaat de wereld instuurde. Baudet twitterde: “Die film van Gore slaat echt werkelijk helemaal nergens op. Er is geen toename in extreme weersomstandigheden. Het klimaat warmt veel minder op dan altijd voorspeld. Meer CO2 heeft geweldig positief effect op plantengroei. Smog in India heeft niets met CO2 te maken.” Waarop het antwoord van Hiemstra kwam: “Eén tweet met 4 keer onzin. Wie kan hier overheen? Slechts niet-onderbouwde stellingen te zien van de kant van meneer Baudet”.

We hadden natuurlijk al lang gehoord van die klimaatprobleemontkenners, maar ik dacht dat die vooral in de V.S. actief waren en niet in de Nederlandse politiek. Nu blijkt tot mijn grote en wellicht naïeve schrik dat we hier wel degelijk met dat soort elementen te maken hebben. Het is dan ook nog zo’n suffel als Baudet, die bij zijn aantreden in de Tweede Kamer het lef had om in het Latijn te suggereren dat hij een intellectueel is. Hij zet zichzelf nu echter loepzuiver te kijk als een ongeïnformeerde boomaap, die het Neerlandse Electoraat eventjes uit de losse pols met zijn populistische prietpraat lastig valt. Wat zou in hemelsnaam zijn overweging kunnen zijn? Wat kan Baudet winnen met zijn domme retoriek? Ik krijg er mijn vingers niet achter. In dat opzicht ligt hij dicht in de buurt van zijn erflater Trump, die ondertussen door helemaal niemand meer serieus genomen wordt. Met een beetje mazzel treft Baudet nu hetzelfde lot.

Laat ik vooral niet denken dat Baudet van enig belang is en iets zinnigs heeft te melden. Mijn voorkeur (en die van vele anderen) ligt zonder twijfel bij Hiemstra. Voor de geïnteresseerden, lees het Volkskrant artikel van 22-1-2018 over zijn vete met de klimaat-ontkenners. Dat snijdt tenminste hout.

Hardleerse ballen in Eindhoven (& Delft)
Fuck Frankrijk! Wij willen Pulskor-vissen!
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬