Marijuana Libre!

Je ziet het hier niet, maar ik zit op het puntje van mijn stoel stilletjes te juichen. Eindelijk is het dan zo ver: het Nederlandse gedoogbeleid gaat op de schop, en wel de goede kant uit. Als ik het goed begrijp dan worden er meerdere staatsplantages opgericht die – zoals vroeger de Engelse opium (die tijdens twee oorlogen in 1839 en 1860 aan China werd opgedrongen) – wiet gaan kweken op een schaal die voor het verbruik van tien gemeenten voldoende is.

Even rekenen: Hoeveel wiet moet er gekweekt worden om de tien grootste gemeenten van handelswaar te voorzien? Als Amsterdam wordt meegenomen dan hebben we een probleem, want daar is de omzet door drugstoeristen enkele magnitudes hoger dan op elke andere plek in Nederland. Gaat het bij de rest van de club om gezamenlijk 10 ton per jaar, dan is het samen met Amsterdam 20 ton per jaar. (Het kan makkelijk veel meer zijn; ik gok maar wat…) Ik zou graag zien dat die Amsterdammers met hun toeristen buiten dit experiment gehouden worden, want anders hebben we in de rest van het land straks niets meer te roken. De repressie van de illegale wietkweek zal namelijk ook toenemen. En laten wel wezen: ik heb er geen zin in om buitenlanders te bevoorraden. Laat ze hun eigen drugsbeleid lekker zelf regelen zodat ze thuis kunnen roken en Amsterdam niet hoeven te bevuilen met hun aanwezigheid.

Dat gezegd hebbende: het is een goede zaak dat er eindelijk schot in de wietzaak zit. Ik had het niet verwacht van een kabinet waarin de christelijke fatsoensrakkers – van twee verschillende merken nog wel – plaatsnemen. Ik had al helemaal op een regressie gerekend, die de klok 20 jaar terug zou draaien om het leven voor de hier vrijgevochten pretroker weer eens een paar tandjes moeilijker te maken. Dat gaat gelukkig niet gebeuren. Als dat zo doorgaat, dan krijg ik zowaar een rudimentair begrip voor die relie-gasten. Ik moet daarmee oppassen.

Wel even iets anders… Een van de doelstellingen is schonere wiet. Ik kan me daar goed in vinden, want ik wil niet weten hoeveel mest- en bestrijdingsstoffen ik zit mee te roken. Maar ik begrijp dat ook de hallucinogene kwaliteiten aan banden worden gelegd en daar zitten we nu weer helemaal NIET op te wachten. Het zou de klok zeker 30 jaar terugzetten en het zou het noeste werk van al die toegewijde veredelaars teniet doen. Evenementswiet, dat is wat je daarvan krijgt. In biervorm is het niet te zuipen, dus ik vraag me af of we daar wel op zitten te wachten.

Lees hier het effect van een totale sluiting van de coffeeshops…

Terrorisme op hoog niveau: Catalonië gegijzeld door separatisten
Bolivia 9 oktober 1967 - 2017: Ernesto Guevara 50 jaar dood
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬