Kim’s Trump-card

Vrienden voor altijd…

Voor het komende top-overleg tussen Noord-Korea’s Kim Jong-un en zijn Amerikaanse beroepsgenoot Donald Trump heeft Kim een troefkaart in handen. De Amerikaanse amateur-president heeft namelijk veel te verliezen: zijn gezicht.

Voor een man wiens ijdelheid ondertussen legendarisch is, moet een publieke fuck-up zo ongeveer wel het ergste zijn dat er bestaat. En dat leek nu precies te zijn waar Trump naar solliciteerde. Iedereen blijkt van zeer goede wil als het om dat top-overleg gaat en de beide Korea’s zijn in de laatste twee maanden actiever met elkaar bezig dan ze in de 20 jaar ervoor ooit waren. Het waarom zullen we waarschijnlijk nooit echt weten, maar één ding lijkt mij als een paal boven water te staan, en dat is dat Kim van de sancties afwil die zijn land, zijn volk en ondertussen ook zijn elite de keel afknijpen. Kim wil dus zaken gaan doen en doet daarom de ene concessie na de andere, waarschijnlijk ook met zachte dwang gemotiveerd door Oom China.

Ondertussen is blaaskaak Trump, geheel zijn eigen grillige en onberekenbare gezwalk volgend, de enige echte destabiliserende factor die deze dreigende topontmoeting doorlopend op losse schroeven zet. Het past goed in Trumps “beleid” over bijna alles wat hij tot nu toe aanraakt: dat heeft hij namelijk niet. Hij doet maar wat, geeft zijn bek een willekeurige duw en doet dan net alsof hij iets heel intelligents heeft gedaan. De zelfgenoegzaamheid druipt vervolgens van zijn ad-hoc gekluns af, waardoor slechts nog vervangende schaamte als sentiment op zijn plaats is.

Dat laatste geldt natuurlijk vooral voor de arme toeschouwers van Trumps onnavolgbare grootspraak. Daaronder zitten niet alleen mensen van zijn eigen staf, maar ondertussen ook het complete journaille (inclusief het Trump-gezinde FOX-News). Als je hem volgt in de Amerikaanse media – en dan vooral via de commentaren van meesterkomiek Seth Meyers – dan zie je dat Trump openlijk raaskalt, retorisch kant noch wal raakt en iedereen die het ongeluk heeft om in zijn buurt te staan het zeer ongemakkelijk maakt. Let op, een fikse waarschuwing is op zijn plaats: Seth Meyers commentaren zijn niet goed voor je vertrouwen in de Amerikaanse politiek óf in het zelfreinigende vermogen van de Amerikaanse democratie.

Wat is dan nu de reden waarom ik denk dat Trump zal bijdraaien van zijn aanvankelijke weigering om de top te laten doorgaan? Er zijn er volgens mij een paar: ten eerste is het opblazen van de Iran-non-proliferatie-deal zo slecht ontvangen door de rest van de wereld dat het ook de verhoudingen met Europa op losse schroeven heeft gezet. Het gevolg daarvan is dat Europa zich (eindelijk) zal losmaken van Amerika en wellicht de hegemonie van dat land als politiemacht van het Midden-Oosten zal breken. Dat laatste is voor Amerika – en Trumps machtige Haviken – slecht te slikken, dus het interne gesodemieter dat Trump daarmee in eigen gelederen (ultra-rechts Republikeins) ongetwijfeld heeft gekregen kán hem een lesje hebben geleerd. Het zijn namelijk die Republikeinen die hem ondanks zijn abominabele kwaliteit als bestuurder nog in het zadel houden.

De tweede reden is Trumps angst om voor de hele wereld op zijn bek te gaan. Deze man noemt zichzelf voortdurend “zeer rijk, zeer intelligent en zeer effectief“. Het probleem is alleen dat de fact-checkers in Amerika ondertussen doorhebben dat hij eigenlijk helemaal niets voor elkaar krijgt; zelfs niet met een overwegend Republikeins Congres én dito Senaat. (Uitzondering: de Tax Cut voor de superrijken ten koste van de middenklasse.) Ofwel, het zou kunnen dat zelfs deze wereldvreemde halfbakken nep-politicus begint door te krijgen dat hij steeds minder serieus wordt genomen. En dat moet steken voor een professionele narcist.

We gaan het zien. Ik tip vooralsnog dat de top doorgaat, eventueel zonder Trump maar wel met de beide Korea’s. Als Trump er straks niet bij is en er wordt desondanks een historisch akkoord gesloten, dan zal hij zijn stropdas opeten vanwege de gederfde roem en zijn definitieve diskwalificatie voor de Nobelprijs voor de Vrede (…die de beide Koreaanse leiders dan natuurlijk wel krijgen). Dat laatste is waarschijnlijk reden drie waarom Trump eieren voor zijn geld zal kiezen en op de top aanwezig zal zijn. De Koreaanse leiders weten als doorgewinterde politici hoogstwaarschijnlijk heel goed dat ze deze kaart in handen hebben. Trump is een en al windowdressing, dus een buitenkans op een hoog-profiel plek als deze – in de schijnwerpers van de wereldgeschiedenis – zal hij niet snel laten lopen.

Ik kon het niet laten om meester Jos Collignon hier te citeren…. 🙂

Hoed je voor Buitenaards Bezoek
Seks, de KillerApp voor Cyborgs
t⛪uis | muurkr✍nt | | Carlito, ergo SUM! - JAARGANG 8 | ◬